Publicat 26/7/2019 12:02:29 +02:00CET

Podem demana al PSOE negociar "de debò" ja a l'agost: "No cal esperar al setembre"

La portaveu d'Unides Podem al Congrés dels Diputats, Irene Montero, en l'acte de tancament de campanya del partit a l'Auditori del Parc Lineal del Manzanares a Madrid
Óscar J.Barroso - Europa Press - Archivo

Segons Montero, s'ha revelat que el problema no és Iglesias i que el PSOE no volia un govern de coalició

MADRID, 26 jul. (EUROPA PRESS) -

Podem ha reclamat aquest divendres al PSOE, després del fracàs de la investidura del president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que s'iniciïn negociacions "de debò" des del mes d'agost per acordar un govern de coalició, sense esperar al límit del termini per a la investidura, que expira el 23 de setembre. Per a la formació lila la repetició electoral "no és una opció".

"No cal esperar al setembre. No hi ha vacances que valguin", ha indicat la portaveu parlamentària lila, Irene Montero, que entén que això pot facilitar el suport de formacions independentistes. "Però prenguin aquesta decisió", ha afegit, encara que ha expressat els seus dubtes amb el PSOE, que, al seu parer, es pot estar plantejant estendre la mà a la dreta.

Ha reiterat que la voluntat de Podem és conformar un govern de coalició i es mantindran flexibles i sense línies vermelles. "Esperem que es puguin iniciar unes negociacions de debò, en les quals totes les opcions siguin possibles", ha dit, encara que assenyala que correspon al PSOE liderar les negociacions i decidir qui vol que siguin els seus socis.

Montero ha criticat que Pedro Sánchez, després de fracassar la seva investidura, continuï enviant missatges a la dreta, "amenaci amb eleccions" i "no faci autocrítica". "En 80 dies ha aconseguit el suport d'un sol diputat però la culpa és de la resta. Especialment de Pablo Iglesias", ha censurat Montero.

REFLEXIÓ SOBRE EL VETO A IGLESIAS

Preguntada si Podem plantejarà una altra vegada que Iglesias formi part del govern, després que en les primeres negociacions fes un pas al costat després del veto del PSOE, Montero ha demanat als socialistes que reflexionin sobre la seva estratègia negociadora.

Montero considera "inèdit" el que va succeir amb Iglesias i, encara que ha dit que Podem es mantindrà sense línies vermelles, ha volgut recalcar que el veto al líder lila s'ha demostrat que era "la mare de totes les mentides" del PSOE.

"La pregunta hauria de ser si Sánchez continua mantenint un veto personal que no té cap justificació i que s'ha demostrat que és la mare de totes les mentides", ha apuntat, en indicar que després de la renúncia d'Iglesias s'ha vist que el PSOE no volia un govern de coalició.

"El PSOE hauria de reflexionar sobre els seus mètodes de negociació", ha criticat, i ha censurat la "supèrbia" i l'"amenaça" amb la qual el PSOE ha encarat les converses amb Podem.

Al seu parer, l'escenari de repetició electoral només el planteja l'entorn de Sánchez. "Per a nosaltres no és una opció", ha assenyalat, i ha instit que no pot haver-hi "equidistància" en la responsabilitat de les eleccions.

"QUÈ VOL EL PSOE QUE APORTI PODEM?"

Pel que fa a l'oferta del PSOE que els lila ocupessin les carteres d'Habitatge, Igualtat i Sanitat a més d'una vicepresidència social, que va ser rebutjada per Podem, Montero ha restat importància a l'assumpte dels càrrecs, i ha assegurat que el PSOE hauria de pensar quin paper vol que jugui Podem en un Executiu conjunt.

"Què vol el PSOE que aportem nosaltres en aquest govern?", s'ha preguntat Montero, i ha indicat que els membres de Podem tenen idees i mesures, però dubta que el PSOE els les deixi desenvolupar. "El problema va més enllà de les responsabilitats, volem ser útils", ha dit.

En aquest sentit, ha insistit que si Podem volgués butaques ja les podria tenir. "No volem les butaques, sinó ser útils. El PSOE no ha volgut parlar sobre què està disposat que fem en un govern", ha assenyalat, i ha dit que aquest va ser el problema de fons en la negociació i ha al·legat que, realment, els socialistes no volien un govern de coalició.