Publicat 14/12/2014 12:18

Podem deixa en mans dels seus simpatitzants els pactes postelectorals, però dubta que facilitin governs del PSOE

El secretario de Organización de Podemos, Sergio Pascual
EUROPA PRESS

El secretari d'Organització preveu candidatures populars municipals en els 743 municipis en els quals Podem s'estructurarà com a partit

MADRID, 14 des. (EUROPA PRESS) -

El secretari d'Organització de Podem, Sergio Pascual, ha explicat que seran les agrupacions territorials de la seva formació i els seus simpatitzants els encarregats de decidir si acorden pactes postelectorals amb altres partits després dels pròxims comicis municipals i autonòmics, tot i que dubta molt que es facilitin governs del PSOE, perquè són "igual" que el PP.

"Serà la gent la que prengui aquesta decisió i nosaltres l'haurem d'acatar perquè així funciona aquest instrument polític", ha manifestat en una entrevista concedida a Europa Press, en què ha assenyalat que les assemblees de Podem als municipis i les Comunitats Autònomes --formades pel número total de simpatitzants inscrits en el cens del partit en aquest territori-- són "sobiranes" i "autònomes" per adoptar aquest tipus de decisions.

Tot i això, ha advertit que per arribar a qualsevol mena d'acord postelectoral, serà imprescindible que els partits amb els quals es desitgi pactar compleixin els principis de Podem. "Si hi ha una organització o diverses que posen sobre la taula un programa que sigui coherent amb el nostre després de les eleccions, això se sotmetrà al conjunt d'inscrits i aquests decidiran si efectivament entenen que és coherent", ha postil·lat.

En aquesta línia, ha alertat que també serà important constatar que els qui proposen l'esmentat acord "són creïbles i confiables". "No falten polítics que estan transmutant en els últims temps i dient unes coses quan abans deien el contrari. No cal anar-se'n molt lluny per saber de qui estem parlant", ha criticat.

"PP I PSOE SÓN IGUALS"

D'aquesta manera, ha afirmat que li estranyaria "moltíssim" que la gent que ha apostat per Podem "com a alternativa de canvi" utilitzi aquest "instrument" per "perpetuar l'anterior" facilitant, per exemple, un Govern del PSOE, tant a nivell autonòmic com municipal. "A Podem tenim claríssim que la casta són el PP i el PSOE. Són iguals i han votat el gruix de les polítiques que han portat aquest país a la ruïna, en concordat", ha sentenciat

"Ara bé, això no significa que cada municipi sigui un món i que els inscrits de cada territori siguin autònoms per prendre decisions. M'estranyaria moltíssim, perquè el suport que rebem és de qui està il·lusionat pel canvi, però en qualsevol cas, són els inscrits de cada territori els que prenen les decisions sobre els pactes", ha insistit.

En aquest sentit, Pascual ha explicat que les assemblees de Podem a les Comunitats Autònomes també són "sobiranes" per decidir la manera en el qual concorreran a les pròximes eleccions autonòmiques, tot i que ha recordat que, en principi, el seu partit es presentarà amb les seves sigles i en solitari perquè així ho van decidir més del 80% de les bases de la formació durant la seva assemblea constituent de l'octubre. "A dia d'avui, el que està decidit pel conjunt d'inscrits a nivell estatal és que anem sols", ha reiterat.

Alhora, Pascual ha confirmat que Podem té intenció de presentar candidatures en totes les Comunitats Autònomes que celebren eleccions el maig del 2015 --totes menys Andalusia, Catalunya, El País Basc i Galícia--. En el cas de les municipals, a les quals no acudiran amb les seves sigles, preveu que les seves agrupacions locals intentin construir candidatures d'unitat popular en com a mínim tots els municipis en els quals Podem s'està estructurant com a partit, que són uns 750.

ELS DIRIGENTS QUE NO COMPLEIXIN REQUISITS SERAN REVOCATS

Sobre aquesta qüestió, Pascual ha recordat que els membres de Podem als municipis només participaran en aquelles candidatures que compleixin amb els requisits marcats per la formació, entre els quals figuren, per exemple, la necessitat que tots els llocs de la llista s'elegeixin per primàries obertes a la ciutadania, que no siguin "sumes de sigles" ni "passat amb roba nova", que s'ubiquin "a la centralitat del tauler" i que utilitzin preferiblement la fórmula de l'agrupació d'electors.

Així, ha assegurat que quan els membres de Podem en un municipi entenguin que "no han existit els vímets suficients" per construir una candidatura que reuneixi aquestes condicions, "seguiran treballant des de la denúncia i no participaran directament en aquest procés electoral".

En el cas que tot i així decidissin integrar-se en una candidatura que no complís els esmentats requisits, Pascual ha advertit que Podem s'ha dotat dels mecanismes de revocació necessaris per apartar dels seus càrrecs aquells dirigents municipals que se sumin a projectes contraris als principis de Podem que tots ells han subscrit.

Segons ha detallat Pascual, tots els candidats que aspiren a entrar en els òrgans de direcció de Podem en 743 municipis s'han compromès en les seves propostes d'estatuts amb aquests principis, i per tant, si no els respecten, estaran "incomplint el seu contracte amb la ciutadania" i podran ser revocats.

'GUANYEM' NO ÉS LA "MARCA BLANCA" DE PODEM

Sobre la participació en les candidatures que s'estan construint sota la denominació 'Guanyem', ha afirmat "amb contundència" que no són "la marca blanca" de Podem per a les municipals, tot i que hi hagi els qui estiguin tractant, segons la seva opinió, de fer "un exercici d'il·lusionisme" per establir aquesta connexió.

"Guanyem no és Podem. Hi haurà algun Guanyem que compleixi amb l'ADN de Podem, però no és el nom el que li dóna aquest ADN a cap candidatura d'unitat popular i, per tant, cal alertar respecte que alguns vulguin utilitzar simplement una etiqueta com a camuflatge per fer semblar que efectivament aquesta candidatura ja compleix", ha sentenciat.

Pascual ha justificat així el document que va aprovar fa dues setmanes la direcció nacional de Podem, en què avisaven a les seves agrupacions del risc de concórrer de manera generalitzada amb aquest tipus de candidatures, que tenen una "denominació comuna" però "cap tipus de coordinació interna".

"Nosaltres hem dit clarament que no construirem el vell amb roba nova i per tant hem d'alertar als companys que això pot passar. Cal estar a l'aguait sobre aquesta qüestió. Tampoc és que hàgim identificat un pla ni res per l'estil, però alertem. No creiem en les casualitats davant de l'emergència d'una eclosió de candidatures d'unitat popular totes amb la mateixa marca", ha postil·lat.

Pascual també explica que van prendre la decisió de no concórrer a les municipals amb les seves sigles, i fer-ho en "candidatures d'unitat popular", perquè són conscients que "la gent que està ara a Podem en cada municipi no és suficient per plantejar-li un projecte a la societat que sigui capaç de respondre als enormes reptes de reconstruir les cendres del que han deixat els partits de la casta en els seus governs".

"És imprescindible que ens obrim a la societat civil, primer en la construcció dels nostres òrgans interns, i després també a les eleccions, incorporant companys de fora però que sí se senten de Podem, que entenen que cal fer un salvament nacional als municipis, les Comunitats i el país, i que tenen sabers específics", ha reblat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés