Publicat 14/09/2014 13:34

Podem comença el procés per elegir el seu model de partit, la seva estratègia electoral i la seva direcció

Pablo Iglesias en la presentación de un libro
EUROPA PRESS

Els candidats als òrgans interns podran postular-se a partir del 28 d'octubre i hauran d'estar inscrits en el cens d'afiliats de la formació

MADRID, 14 set. (EUROPA PRESS) -

Podem comença aquest dilluns el procés que el portarà a definir la seva estructura organitzativa i els seus principis polítics i ètics, així com a escollir els seus càrrecs representatius. Aquest procés, que durarà dos mesos i que porta per nom 'Assemblea Ciutadana Sí Es Pot', culminarà el pròxim 15 de novembre, quan la formació liderada actualment per Pablo Iglesias doni a conèixer els noms de la seva nova direcció i els integrants de tots els òrgans representatius.

D'aquesta manera, la nova organització política sorgida fa vuit mesos sota el lideratge de Pablo Iglesias, i que ja té cinc eurodiputats al parlament Europeu, comença aquest dilluns el procés amb el qual resoldrà alguna de les incògnites que es mantenen obertes des del seu naixement el gener d'aquest any.

Entre les qüestions a les quals Podem haurà de donar resposta aquests dos pròxims mesos figura la manera que s'estructurarà la presa de decisions i els òrgans encarregats d'assumir-les, el pes i el grau d'independència que tindran les seves agrupacions territorials --anomenades cercles--, la fórmula amb la qual concorreran a les pròximes eleccions municipals i autonòmiques, o el criteri a seguir a l'hora de pactar amb altres formacions.

ESTRATÈGIA ELECTORAL, A L'OCTUBRE

Segons ha explicat en declaracions a Europa Press el coordinador de l'equip tècnic que s'encarrega d'organitzar el procés assembleari, Luis Alegre, serà previsiblement després de la primera trobada presencial que es farà a Madrid entre el 18 i el 19 d'octubre quan es doni a conèixer l'estratègia electoral que seguirà Podem.

"És una de les coses que cal discutir en el procés de l'assemblea. De l'assemblea necessàriament hem de sortir amb una espècie de principis estratègics generals que després caldrà anar concretant en funció de la pluralitat territorial, o del que sigui. Definir unes línies estratègiques generals que després calgui aplicar amb caràcter territorial és una de les decisions que han de sortir d'aquesta assemblea", ha insistit.

Una altra de les tasques que té pendent el partit és definir el paper dels cercles i la seva estructura per afrontar, entre d'altres coses, al "risc" que existeix d'atreure "oportunistes" que vulguin aprofitar-se de la formació. "És una inquietud bastant generalitzada", ha reconegut Alegre.

El coordinador de l'equip tècnic també ha explicat que garantir la representació dels diferents territoris en els òrgans de direcció que finalment es constitueixin --preocupació manifestada per alguns cercles-- és "perfectament compatible amb qualsevol proposta que es faci" respecte a l'organització del partit, "sempre que es mantingui el compromís que han de ser els ciutadans i no només els activistes els que decideixin".

"En uns pocs mesos Podem ha transformat el mapa polític del país, però els reptes importants vénen ara. Podem no ha nascut amb l'objectiu de ser una força testimonial, sinó amb vocació de govern", ha reblat, per afegir que el format de partit que sortirà d'aquest procés "no tindrà absolutament res a veure amb cap dels existents en aquest moment".

EL MODEL DE PARTIT ES CONEIXERÀ EL 27 D'OCTUBRE

Així, Alegre ha confirmat que la primera trobada presencial, la del 18 i 19 d'octubre, servirà per debatre les propostes d'organització i de principis polítics i ètics, tant les presentades al juliol per l'equip tècnic que coordina Alegre, com les alternatives que enviïn a partir d'aquest dilluns i fins al 28 de setembre els cercles i militants de la formació.

Per presentar les esmentades propostes, el citat equip tècnic, que encapçala Pablo Iglesias, i que va ser elegit mitjançant una votació oberta el juny, ha establert una sèrie de requisits, entre els quals figuren, per exemple, la necessitat que cada esborrany sigui avalat per un cercle.

Les votacions dels esborranys definitius de principis organitzatius, polítics i ètics, així com del Protocol de Validació de Cercles, tindran lloc entre el 20 i el 26 d'octubre a través d'una plataforma en línia --com en anteriors ocasions-- i en elles podran participar els inscrits en el cens de Podem. El dia 27 d'octubre es donaran a conèixer finalment els documents més votats, que seran els que "defineixin les bases de Podem".

DEBAT PRESENCIAL DE CANDIDATS, 8 I 9 DE NOVEMBRE

El 28 d'octubre donarà començament la fase de presentació i promoció dels candidats per ocupar els òrgans de representació amb els quals comptarà Podem. La formació informa que "qualsevol ciutadana o ciutadà inscrit a Podem" tindrà dret tant a votar com a ser elegit, "dins dels límits establerts en els documents aprovats".

Alhora, tots els candidats a formar part dels òrgans de representació estatal participaran en el debat presencial que la formació convocarà els dies 8 i 9 de novembre, que també es podrà seguir a través d'internet. La votació dels candidats tindrà lloc entre els dies 10 i 14 de novembre, a través del mateix sistema i utilitzant el mateix procediment que en el cas dels esborranys.

Així, la 'Assemblea Ciutadana Sí Es Pot' s'acabarà amb un acte el dia 15 de novembre "en què es donarà a conèixer el nom de les persones més votades i que, per tant, seran les que ocupin els òrgans de representació de l'estructura acabada de crear".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés