Publicat 15/01/2015 13:56

Podem celebra l'avançament electoral i rebutja una declaració unilateral d'independència

Ubasart aposta per incloure en el programa electoral el dret a decidir

MADRID, 15 gen. (EUROPA PRESS) -

La responsable de la secretària de Plurinacionalitat de Podem i candidata a liderar el partit a Catalunya, Gemma Ubasart, ha celebrat l'avançament electoral per als comicis autonòmics, i alhora ha rebutjat una possible declaració unilateral d'independència des del Parlament.

"Celebrem la convocatòria d'aquestes eleccions perquè fa molt temps que aquest Govern, amb tants casos de corrupció darrere, està esgotat, i era important tornar la paraula de la gent", ha assegurat Ubasart en declaracions a Europa Press.

La dirigent de Podem --és membre de l'executiva estatal-- considera que les eleccions haurien d'haver-se convocat immediatament, perquè els catalans "no haguessin d'esperar nou mesos per poder decidir sobre el model econòmic, social i territorial en què volen viure".

Segons la seva opinió, la decisió del president de la Generalitat, Artur Mas, de convocar les eleccions el 27 de setembre "respon en part a la por de les elits catalana als resultats que podria obtenir Podem si es convoquessin avui mateix les eleccions, per al març".

Sobre la possibilitat que es declari des del Parlament de manera unilateral la independència de Catalunya en el cas que CiU i ERC aconseguissin un suport majoritari en els comicis, Ubasart ha confirmat que Podem "no estaria d'acord que uns parlamentaris decidissin sobre l'encaix territorial que ha de tenir Catalunya".

CiU, "SENSE UN FULL DE RUTA REAL"

Tot i això, Ubasart no veu realista que es produeixi aquesta possibilitat: "Un partit com CiU, que no ha estat capaç de tirar endavant un referèndum d'autodeterminació, i desobeint, perquè era l'única manera com ho podien fer, ara parla d'una cosa més complicada. És un pas més en la complicació, per tant, creiem que tot això té més que veure amb tirar pilotes endavant que amb un pla o un full de ruta real", ha manifestat.

"Un partit que no s'ha atrevit a fer un referèndum on consultar aquesta qüestió a tot Catalunya, encara serà molt més difícil i molt menys realista proclamar des del Parlament una independència", ha insistit, per afegir que, en tot cas, Podem defensa el dret a decidir i estaria d'acord amb un model com s'ha fet a Escòcia.

Sobre dret a decidir, Ubasart ha defensat la necessitat d'incloure aquesta qüestió en el programa que porti Podem a les autonòmiques: "Quan parlem de dret a decidir diem que el que serà necessari per a aquesta i altres qüestions fonamentals és l'obertura d'un procés constituent: obrir el cadenat del 78, on totes les qüestions puguin ser discutides".

"El dret a decidir només és possible amb una obertura d'un procés constituent. D'una manera unilateral, com alguns actors a Catalunya estan exigint o estan proposant, creiem que en aquest moment no és possible", ha reconegut.

Una d'aquestes qüestions que Podem vol discutir en l'esmentat procés constituent és, segons ha explicat Ubasart, la qüestió territorial, perquè Catalunya o qualsevol altre territori que vulgui decidir sobre la seva independència pugui tenir un model d'Estat diferent a l'actual.

"L'alternativa pot no haver de ser entre independència o Estat central. En això també estem treballant des de Podem, a pensar un model territorial diferent", ha explicat.

NOU MODEL D'ESTAT

Tot i que ha evitat definir amb un nom concret aquest nou model d'Estat, ha defensat que haurà de tenir tres característiques: Una d'aquestes característiques, segons Ubasart, serà el "reconeixement de la plurinacionalitat, de les cultures, llengües i nacions que hi ha a l'Estat, en un mateix nivell".

Aquest nou model haurà de repensar també el sistema de finançament, per evitar que, com a Catalunya, "un grup com CiU vagi a Madrid i per qüestions electorals pacti més o menys finançament".

El tercer element que haurà de repensar aquest nou model d'Estat és l'organització i l'encaix territorial, ja que, segons la seva opinió, "l'Estat autonòmic ha fracassat perquè hi ha Comunitats que volen més competències de les que tenen i altres que en tenen més de les que volen".

"Hem de pensar un altre model on hi hagi diferents assumpcions de competències i diferent encaix per territori", ha matisat.

"Tota aquesta reforma territorial, que de moment són idees vagues que tenim, només pot fer-se des del moment que es reconeix que el dret a decidir ha d'existir i que en qualsevol moment, un territori pugui decidir, però també que qualsevol territori pugui decidir quedar-se perquè el model territorial que se li està plantejant és un altre", ha reiterat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés