Actualitzat 04/12/2015 14:12

La pobresa a Catalunya augmenta durant la crisi més que a Espanya i la UE

A.Labrador y J.C.Gallego (CC.OO.)
EUROPA PRESS

Els pobres són més pobres i els rics són més rics que el 2007, segons CCOO

   BARCELONA, 4 Des. (EUROPA PRESS) -

   La pobresa a Catalunya ha augmentat en gairebé 15 punts percentuals durant la crisi, i ho ha fet d'una forma "clarament superior" al conjunt d'Espanya i a la Unió Europa, segons el segon informe sobre l'evolució de les desigualtats socials de CCOO de Catalunya.

   En roda de premsa aquest divendres, el secretari general del sindicat, Joan Carles Gallego, ha alertat que la "bretxa social" ha augmentat a Catalunya i, a més, s'ha allunyat de la mitjana europea, fet que ha considerat doblement preocupant, ja que ha assegurat que s'han implantat polítiques específiques que han generat aquesta diferència.

   "Els pobres són més pobres que el 2007, mentre que els rics són més rics", ha assegurat Gallego, que ha assenyalat que la renda disponible acumulada pel 20% més ric de la població és entre cinc i set vegades superior a la renda del 20% de la població més pobre.

   L'informe mostra l'evolució de la bretxa del risc de pobresa, que analitza la distància entre la situació econòmica de la població considerada pobre i la de les persones que estan al límit de la pobresa --tenen el 60% de la mitjana d'ingressos anuals del global de la població--; per tant, com més alta és la bretxa, més s'empobreixen els pobres.

   Aquest indicador assenyala que la situació de la població pobre a Catalunya ha empitjorat en gairebé 15 punts percentuals entre 2007 i 2014 (del 22,3% al 37,3%), i que aquest empitjorament ha estat "clarament superior" al que s'observa a Espanya (del 25,9% al 31,6%), ja que la bretxa a Catalunya és gairebé sis punts superior a la del conjunt estatal.

   Segons aquest informe, el 2014 el 26% de la població catalana es trobava en risc de pobresa o exclusió social, i el 12,9% manifestava moltes dificultats per arribar a final de mes, un percentatge que s'ha reduït respecte al 2013 (15,5%) però que està per sobre de l'11,8% del període precrisi.

TREBALLADORS POBRES

   En relació amb l'informe presentat l'any passat, Gallego ha assenyalat que el mercat de treball apunta a una feble recuperació de la feina, però que se sustenta sobre la "baixa qualitat i pitjors condicions laborals".

   Ha alertat d'un fort increment de l'ocupació a temps parcial, especialment entre els joves de 16 a 24 anys, i també de l'augment de l'atur de llarga durada, ja que a Catalunya gairebé un 60% dels aturats porten més d'un any buscant treball.

   Ha assenyalat que també augmenta el risc de la "pobresa laboral", ja que ha constatat que a Catalunya al voltant d'un 12% dels treballadors són pobres, és a dir, no tenen els ingressos mínims per dir que estan per sobre del límit de la pobresa, i ha apuntat que la mitjana europea està al 9%.

EMERGÈNCIA SOCIAL

   Gallego ha assegurat que de les dades es desprèn que hi ha una desigualtat social creixent i cada vegada més allunyada d'Europa, el que evidència que Catalunya està davant d'una "situació d'emergència social" derivada, segons la seva opinió, del mal funcionament del mercat de treball, de les retallades en polítiques públiques i d'una fiscalitat insuficient i injusta.

   Ha constatat que la pressió fiscal a Catalunya està més de set punts per sota de la mitjana europea, el que limita la capacitat d'implementar polítiques contra les desigualtats socials, i ha alertat un altre cop dels "millors tractes" i mecanismes que tenen les grans empreses i grans fortunes per evadir impostos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés