Publicat 12/2/2019 11:04:09 +01:00CET

El PNB no veu temps perquè el PDeCAT i ERC retirin les seves esmenes davant d'un judici "escandalós"

Itxaso Atutxa (PNB) en una entrevista a Onda Vasca
PNV

BILBAO, 12 febr. (EUROPA PRESS) -

La presidenta del PNB a Biscaia, Itxaso Atutxa, no veu temps ni cap "punt d'inflexió" perqu el PDeCAT i ERC retirin les seves esmenes a la totalitat als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) davant d'un judici "escandalós" com el del procés, i després que la passada setmana "es tanquessin moltes portes, molt difícils d'obrir" en donar-se per trencades les converses entre el Govern espanyol i els independentistes catalans.

A més, ha retret al Govern socialista que "llanci un globus sonda" sobre avanaments electorals, i no ha descartat que pugui pactar en el futur amb Cs perqu el cap de setmana passat va recordar quina va ser la seva posició a favor d'aplicar l'article 155 a Catalunya.

En una entrevista a Onda Vasca recollida per Europa Press, Atutxa ha explicat que conflueixen en la mateixa setmana i en el mateix dia "dues qüestions de tanta importncia" com el comenament del judici del procés amb la tramitació d'esmenes a la totalitat d'uns PGE, "que són molt importants per a tota la ciutadania", i en l'actualitat per al sosteniment d'un govern.

"Estem veient com arriben, després de més d'un any de presó preventiva, els polítics que han estat fent política i que, després de més d'un any, s'haur de demostrar que aquí hi va haver una acció violenta perqu algú mantingui durant tant de temps empresonats preventivament en ple segle XXI en aquesta Europa tan democrtica i tan progressista, un escndol", ha afegit.

Pel que fa a la possibilitat que hi hagi un avanament electoral, ha apuntat que l'avanament "es pot produir" perqu la legislatura no acaba fins al 2020, i "les pressions" des del mateix dia en qu es va investir Pedro Sánchez "han estat fortes".

"Han intentat fer-nos creure que és un president ocupa, cosa que aquest cap de setmana hem sentit cridar molt altivament", i que també hi ha mitjans de comunicació que han provat de "colar-ho en l'imaginari de la gent".

En tot cas, ha recordat que a l'Estat espanyol no existeix un sistema presidencialista i és el Parlament el que vota un president després d'una moció de censura.

"El mateix podrien fer ara aquests que demanen una altra presidncia perqu el consideren un ocupa, per clar, els números no donen. Per aix no ho fan", ha apuntat.

Així mateix, creu que tampoc no "seria seriós" que la presidncia i el Govern central "llancés un globus sonda, no sé si per amenaar" o per crear "por sobre alguns", sobre els catalans, de cara a la tramitació entre aquest dimarts i dimecres de les esmenes a la totalitat dels PGE.

En aquest sentit, ha assenyalat que aquest dilluns encara va sentir el portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano, que va dir "que encara hi ha temps". "No sé qu s'ha de fer perqu els partits catalans puguin prendre encara una decisió diferent, per exemple, retirar les seves esmenes a la totalitat", ha apuntat.