Publicat 28/9/2019 11:26:20 +02:00CET

PNB denuncia que a Catalunya es vulgui "vincular sobiranisme amb violència" i que l'"escenari" passi pel 155

Joseba Egibar
EUROPA PRESS - Archivo

Egibar creu que Pedro Sánchez "no ha volgut un govern coalició ni de col·laboració, sinó un contracte d'adhesió"

   BILBAO, 28 set. (EUROPA PRESS) -

   El president del GBB i portaveu parlamentari del PNB, Joseba Egibar, ha lamentat que a Catalunya es pretengui "vincular el sobiranisme amb la violència a partir d'un informe de la Guàrdia Civil", la qual cosa al seu parer busca "construir un relat". En aquest sentit, ha advertit que l'"escenari" en els propers mesos passa per l'aplicació de l'article 155.

   En declaracions a Radio Euskadi, recollides per Europa Press, el representant jeltzale ha valorat també la convocatòria electoral del proper 10 de novembre i ha assenyalat que el que cal preguntar-se és "per què estem de nou davant d'una nova cita electoral", de manera que la ciutadania tindrà "oportunitat de valorar alguns comportaments".

   Al seu parer, s'han donat "opcions reals" per configurar un govern sense que es tractés d'una improvisació", ja que existia la "base política" generada a la moció de censura a Rajoy.

   "Pedro Sánchez tenia un temps preciós per desenvolupar lleis, però guiat pel càlcul electoral va precipitar les eleccions i després no ha volgut un govern coalició ni de col·laboració, ha volgut un contracte d'adhesió", ha criticat.

   Per a Egibar, si no s'ha pogut configurar un nou executiu a l'Estat és "perquè se sap que a l'octubre el que succeeixi a Catalunya pesarà molt". "Hi ha hagut un replegament per part de Pedro Sánchez", ha afegit.

   Respecte a la possibilitat d'aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya, Egibar ha defensat que en aquesta qüestió "l'aposta passa per configurar un bipartidisme clàssic pels dos partits grans: PSOE i PP".

   "En el fons hi ha el 155. Aquest és l'escenari que coneixerem en els propers mesos. Sánchez, lluny d'invertir en valentia política per abordar aquesta matèria, ha preferit, per convenciment propi, pressions o la suma d'ambdues, plegar-se i anar a un escenari en què amb tota probabilitat 'haurem d'aplicar el 155'", ha argumentat.

   Per tot això, ha denunciat que l'"espectacle polític que es dóna a Espanya no abunda en la línia que sigui un país seriós", de tal forma que "Euskadi ha de fer el seu propi camí".

   Així mateix, ha subratllat que hi ha "línies" que el PNB mantindrà amb independència de qui siguin els actors de govern en el futur. Entre aquestes ha destacat la d'avançar en la "consolidació dels drets socials i econòmics".

   "També hi ha un altre tema important com és que qui pretengui governar haurà d'abordar l'incorporar al debat sobre el model territorial bases democràtiques que facin possible que les nacions sense estat puguin accedir a un escenari polític de respecte a la lliure decisió", ha incidit.

GUÀRDIA CIVIL

   Pel que fa a l'operació de la Guàrdia Civil contra membres dels coneguts com CDR, ha criticat que es pretengui "vincular el sobiranisme amb la violència a partir d'un informe de la Guàrdia Civil", la qual cosa al seu parer cerca "construir un relat".

   "A Catalunya es vol associar sobiranisme amb violència. És tan bast i grosser que enerva a la gent i això tindrà la seva projecció en campanya", ha finalitzat.