El PNB critica que el Rei no digui "res" a bascos, catalans i gallecs que no s'hi identifiquen

Publicat 25/12/2019 13:53:56CET
Aitor Esteban (PNV)
EUROPA PRESS

Lamenta que Catalunya sigui "un esment, sense més, dins d'un llistat llarg de preocupacions"

BILBAO, 25 des. (EUROPA PRESS) -

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha criticat que el discurs de Felip VI es va dirigir a la majoria de la ciutadania espanyola, però no recull "absolutament res" pels qui no se senten identificats amb aquest model que el monarca "enalteix", i que són uns "quants milions, a Catalunya, Euskadi i a Galícia", obviant que són "ciutadans que tenen legítimament una altra visió de l'Estat".

En una roda de premsa a Bilbao, ha qualificat de "discurs fàcil" el del Rei, que "tapa la realitat, va a la lloa de la Constitució espanyola, i no parla de les necessitats de reforma" de la Carta Magna.

"El missatge va ser un simple enunciat, una descripció d'alguns problemes, però sense més. Un discurs de qualificaria d'intent de bany d'autoestima, que exhibeix clarament com un Estat insegur, en crisi, davant nombrosos reptes. Un Estat amb incapacitat d'enfrontar les seves realitats", ha dit.

Per això, ha afirmat que "més que un bany d'autoestima, el que hagués estat profitós hauria estat un bany de realitats". "De nou vam venir al mateix, una nació; i Catalunya, quan s'esmenta, s'esmenta com una preocupació. No per aprofundir, per dir que és un assumpte en què la convivència és necessària però cal cercar solucions, que la llei haurà d'ammotllar-se, que el respecte a les voluntats de la ciutadania democràtica, etcètera. No: és una preocupació; punt", i ha lamentat que sigui "un esment, sense més, dins d'un llistat llarg de preocupacions".

I també ha constatat que, una vegada més, Euskadi queda sense citar en el missatge nadalenc.

Ha considerat que, quan el monarca parla d'una Espanya moderna, que coneix el món internacional, amb una visió realista i completa, "en aquesta visió realista i completa de com funcionen altres països, algunes institucions i organismes fallen, com es veu en el cas dels tribunals de justícia espanyols, corregits una vegada i una altra, any rere any, per la justícia europea".

A més, ha considerat que tant el Rei com altres forces polítiques tracten de ficar la realitat "amb fòrceps" dins de la Constitució espanyola. "No és que la legislació hagi d'acomodar-se al que és la realitat, fer un examen del que és la realitat i acomodar la legislació. No. És agafar la realitat, m'és igual com sigui, perquè amb fòrceps ho fico dins de la Constitució i, si no hi cap, doncs no miro, o dic que no passa res, o no veig, o ho cito com una preocupació", ha retret.

Al seu judici, el discurs hauria de ser "a l'inrevés": la Constitució "com a fórmula d'encaix de realitats, fer una anàlisi de quina és la realitat, una vegada i una altra molt tossuda, de l'Estat espanyol, i fer que aquesta Constitució s'amotlli al que és veritablement la societat de l'Estat espanyol".

Contador

el més llegit

 1. 1

  Tallen la carretera d'accés a Sant Esteve de la Sarga (Lleida) per un despreniment

 2. 2

  Les rèpliques de quadres en alguns punts de Barcelona són d'entitats que defensen instal·lar l'Hermitage a la ciutat

 3. 3

  El CAC, la Generalitat i la CCMA presenten una campanya per fomentar l'esport femení

 4. 4

  El Consell per la República convoca el 29 de febrer l'acte a Perpinyà

 5. 5

  Anticorrupció demana la imputació de Ribó per un presumpte suborn en el cas 3%

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista