Publicat 23/02/2019 12:27

PNB creu que "el conflicte" entre l'Estat i Catalunya "seguir en carn viva" després del judici del 'procés'

Destaca "la frevolesa" de les acusacions per "la vergonyosa instrucció de Llarena" i creu que el TS tindr difícil determinar que va haver-hi rebellió

BILBAO, 23 febr. (EUROPA PRESS) -

El responsable institucional de l'EBB del PNB, Koldo Mediavilla, creu que "el conflicte" entre l'Estat i Catalunya "seguir en carn viva i amb patiment" després del judici contra dotze dirigents independentistes catalans. A més, ha destacat "la frevolesa" de les tesis acusadores per "la vergonyosa instrucció" del jutge Pablo Llarena, i considera que el Tribunal Suprem tindr difícil determinar que va haver-hi rebellió o sedició.

En una entrada en el seu blog, recollida per Europa Press, Mediavilla ha afirmat que el judici del 'procés' al Tribunal Suprem és un dels procediments judicials més rellevants dels últims anys per "la gravetat de les imputacions i de les penes sollicitades contra els dirigents catalans: rebellió, sedició, malversació i desobedincia".

Al seu parer, la vista oral "també posa a prova a la justícia espanyola enfront del dret internacional i especialment el comunitari europeu". Així mateix, ha remarcat que "l'acció penal és la conseqüncia descarnada del rotund fracs de la representació política".

El dirigent jeltzale ha recordat que aquest judici coincideix "amb un insuportable clima de tensió entre partits en el qual la confrontació, l'enfrontament i el xoc permanent se succeeixen en un escenari electoral en el qual buscar solucions als problemes no importa". "Només interessa provocar a l'adversari, desacreditar-ho, encara que sigui a través de la mentida o la injúria", ha assegurat.

Koldo Mediavilla ha assenyalat que "el transcórrer dels interrogatoris i la falta de solidesa en els arguments de l'acusació fan pensar" que la consistncia del suposat delicte de rebellió "s'ha dilut com un terrs de sucre en aigua calenta".

"L'actuació dels fiscals, penosa en alguns moments, la seva falta d'evidncies constatables per demostrar actes de violncia, constata l'enorme dificultat que el Tribunal presidit pel jutge Marchena va a tenir per dictaminar, no ja la rebellió, sinó la sedició que, en segona derivada, acusa l'Advocacia de l'Estat", ha considerat.

També ha recordat que, a petició de les defenses, el Govern central ha rems al Tribunal Suprem unes certificacions "que acrediten que, ni l'executiu de Mariano Rajoy ni el Consell de Seguretat Nacional, van abordar mai la possibilitat d'aplicar la Llei d'Estat de Lloc i la Llei de Seguretat Nacional davant la situació a Catalunya després de la convocatria del referndum de l'1 d'octubre del 2017".

"El que subjeu de la frevolesa de les tesis acusadores és la vergonyosa instrucció del sumari duta a terme pel jutge Llarena, una instrucció monitorizar per un informe de la Gurdia Civil, les llacunes de la qual van ser posades en evidncia, entre altres instncies, per l'acte del tribunal alemany de Schleswig-Holstein", ha afegit, en allusió a la resolució en la qual denegava l'ordre de detenció contra Carles Puigdemont.

El tribunal alemany va negar que hi hagués indicis de rebellió o "tració a l'Estat", i va considerar que "hi ha raons suficients per creure que els actes concrets constitueixen actes delictius, per d'un altre ordre". "On estava la rebellió armada? Com es va subvertir l'ordre constitucional?", ha preguntat Mediavilla, per apuntar que, "del declarat fins ara en seu judicial, res d'aix s'ha provat". "Com a mxim pot interpretar-se que els acusats podrien haver coms presumptament un delicte de desobedincia. Així ho haurien reconegut implícitament", ha manifestat.

FELIP VI

El responsable institucional del PNB ha destacat que el rei Felip VI, cap de l'Estat, "ha tornat a desatendre les seves funcions constitucionals d'arbitrar i moderar el funcionament regular de les institucions", d'acord amb "la seva desafortunada" intervenció pública del 3 d'octubre.

"Dimecres passat i escortat per Felipe González, el rei dels espanyols va tornar a incidir que 'sense el respecte a les lleis no existeix ni convivncia ni democrcia i que, 'Sense el dret, no pot fer-se res, res que sigui legítim, durador, racional i segur'", ha recordat.

Koldo Mediavilla ha dit que el monarca "res va dir en relació al fet que la legalitat no ha de contraposar-se ni elevar-se per sobre de l'exercici de la voluntat popular". "Perseverar en el combat de 'legalitat versus legitimitat' no soluciona el problema. Al contrari, ho agreuja", ha afirmat.

Segons ha precisat, "als pasos autoritaris també hi ha una legalitat que ha de complir-se, per aix no significa que aquesta legalitat sigui justa ni garantia de res". "Carrero Blanco també es va sostenir en la seva 'legalitat', com Petain, Breznev o qualsevol dictador. La legalitat ha de posar-se en context amb altres principis que són els que la regeixen i interpreten, conceptes tals com la llibertat d'expressió o la participació ciutadana, de democrcia en definitiva", ha apuntat.

Per aix, ha advocat per que, "quan tals principis apuntin a un sentir majoritari tendent al canvi, haurien de donar llera a una adequació del marc jurídic per fer-ho possible".

"El judici continua. La seva resolució no servir, previsiblement per res, només per enquistar encara més la conjuntura. El conflicte entre l'Estat i Catalunya segueix i seguir aquí en carn viva i amb patiment. Amb un judici que mai s'hauria d'haver produt i que ningú sap com acabar", ha indicat.

Al seu parer, "res sembla tenir solució, i el que és més greu, ningú sembla voler-la: uns negant el dileg i els altres impedint-ho amb condicions impossibles. Uns amenacen amb un 155 permanent, amb la suspensió de l'autonomia i, a uns altres, la por a equivocar-se els tenalla. De fracs en fracs fins al fracs final. En veritat, fan venir ganes de preguntar en veu alta, hi ha algú aquí?", ha subratllat, per emplaar a no "desesperar-se". "No desesperem, confiem en la intelligncia i en el dileg. No queda una altra", ha concls.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés