Publicat 07/04/2014 14:03

PNB abonarà la iniciativa del Parlament i diu que els casos basc i català no es canalitzaran amb "l'entossudiment"

Koldo Mediavilla
EUROPA PRESS

"Amb la resposta negativa a la proposta catalana, l'Estat no tindrà un problema, en tindrà dos", adverteix

BILBAO, 7 abr. (EUROPA PRESS) -

El secretari de Relacions Institucionals del PNB, Koldo Mediavilla, ha anunciat que el PNB abonarà aquest dimarts la iniciativa del Parlament de Catalunya perquè es delegui a la comunitat catalana la competència per convocar referèndums i ha assegurat que els casos basc i català "no trobaran curs de solució a través de l'entossudiment polític". En aquest sentit, ha advertit que, "amb la resposta negativa a la proposta catalana, l'Estat no tindrà un problema, en tindrà dos".

A un post penjat al seu bloc, titulat 'Legalitat, referèndum i voluntat política a les Corts espanyoles', recollit per Europa Press, Mediavilla ha recordat que el Congrés dels Diputats debat demà una Proposició No de Llei aprovada pel Parlament de Catalunya, en què se sol·licita la delegació a la Generalitat de la competència per convocar un referèndum "sobre el futur polític d'aquell país".

El dirigent jeltzale ha assenyalat que "el resultat del debat sembla cantat", ja que PP i PSOE "votaran en contra tancant la porta, una vegada més, a canalitzar un problema polític de primeríssim nivell a través del diàleg i de les oportunitats que la legalitat vigent permet".

"La iniciativa catalana, en contra del que s'està dient per part del PP i també dels socialistes, se sosté a l'empara constitucional. Així ho afirma el projecte aprovat pel Parlament 'en la mesura que aquesta (la Constitució) no exclou la possibilitat d'un referèndum consultiu dins l'àmbit d'una comunitat autònoma ni estableix límits pel que fa al seu contingut'", ha apuntat.

Koldo Mediavilla ha apuntat que "l'argument jurídic que sustenta aquest principi de legalitat" és el recollit a l'article 149.1.32 de la Carta Magna que "reserva a l'Estat l'autorització de la convocatòria de consultes populars per via de referèndum", tal com estableix també la Llei Orgànica 2/1980, de 18 de gener sobre regulació de les diferents modalitats de referèndum, que desenvolupa l'esmentat article.

Tot i això, ha recordat que l'article 150.2 de la Constitució permet a l'Estat "transferir o delegar a les comunitats autònomes, mitjançant llei orgànica, facultats corresponents a una matèria de titularitat estatal que per la seva naturalesa siguin susceptibles de transferència o delegació".

"Per tant, l'autorització de la convocatòria de referèndums es configura tècnicament com una competència estatal, d'acord amb l'article 149.1.32 de la Constitució, i, de fet, com una facultat transferible o delegable en base a l'article 150.2 de la Constitució", ha asseverat.

Alhora, ha indicat que, "tractant-se d'un referèndum consultiu i d'àmbit territorial autonòmic, no ens trobem davant d'un cas que la naturalesa de la matèria faci inaplicable l'article 150.2 de la Constitució".

"Aquesta conclusió es reforça amb el marge d'apreciació política que permet aquest precepte i pot dependre també de la forma, l'abast i les condicions que s'articuli la cessió de l'exercici de la competència estatal", ha afegit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés