Publicat 23/5/2019 13:45:56 +02:00CET

El ple del Parlament votarà dimecres vinent el nou vicepresident segon de la Cambra

El ple del Parlament votarà el dimecres al nou vicepresident segon de la Càmera
EUROPA PRESS

Cs reclama el lloc per al seu grup però no té garanties que la resta ho respectin

BARCELONA, 23 maig (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament de dimecres i dijous de la setmana vinent votarà qui ha de ser el nou vicepresident segon de la Mesa perquè José María Espejo-Saavedra (Cs) ha hagut de deixar el càrrec en haver-se convertit en diputat del Congrés després de les generals.

Fonts parlamentàries han explicat que així s'ha decidit en la reunió de la Mesa i de la Junta de Portaveus d'aquest dijous, que ha elaborat l'ordre del dia del ple, el primer que se celebrarà després de les municipals i europees d'aquest diumenge.

El sistema de votació dels membres de la Mesa és secret i per urna: els diputats escriuen en una papereta el nom del candidat en qüestió, i serà designat nou vicepresident segon qui rebi més suports de la Cambra.

"CORTESIA PARLAMENTÀRIA"

Fonts de Cs han explicat que esperen que per "cortesia parlamentària" la resta de grups de la Cambra respectin que el nou vicepresident segon sigui de Cs, i, encara que no han explicat qui serà el seu candidat, han avançat que amb tota probabilitat serà una dona.

No obstant això, Cs no ha obtingut ara com ara garanties que la resta de grups ho acceptin i, per exemple, JxCat, ERC i la CUP tindrien prou vots per impulsar una candidatura alternativa i quedar-se amb el lloc.

Altres fonts parlamentàries recorden que recentment es va donar per fet que per "cortesia parlamentària" el Parlament designaria Miquel Iceta (PSC) nou senador, i els tres grups independentistes ho van impedir en una votació sense precedents.

PRECEDENTS

No és la primera vegada que se substitueixen membres de la Mesa en plena legislatura: per exemple, el juliol del 2015, el líder del PSC, Miquel Iceta, va deixar el seu lloc en assumir el lideratge del partit i el va substituir Pere Navarro, que precisament acabava de deixar la primera secretaria del PSC.

Aquella vegada, la majoria independentista també hagués pogut forçar la col·locació d'un candidat alternatiu que no fos socialista, però llavors es va respectar que el lloc fos per al PSC: la candidatura de Navarro va ser validada per 107 vots.

El juny del 2018, la consellera de Salut, Alba Vergés, també va deixar l'òrgan i ERC va poder col·locar un diputat del seu grup: Adriana Delgado va obtenir el lloc amb 63 vots a favor i 69 en blanc.

Dimecres vinent, es confirmi o no que el lloc de vicepresident segon serà per a Cs, en la Mesa continuarà havent-hi majoria independentista, perquè actualment ERC i JxCat ja tenen quatre dels set membres de l'òrgan.

CARTES DE COMIAT

En el ple també es llegiran les cartes de comiat que han escrit Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez (JxCat), que la setmana passada van renunciar a la seva acta en convertir-se en diputats del Congrés --tots dos escons són per llei incompatibles--.

Fonts de JxCat han explicat que s'espera que, de cara al ple, ja s'hagin tramitat les noves altes de diputats d'ERC i JxCat, per la qual cosa l'independentisme hauria de recuperar la majoria absoluta de 68 diputats, una majoria que no tenia des de mitjans del 2018.

En el ple també se celebrarà la votació final d'una llei sobre espais agraris, i s'abordarà un decret llei del Govern sobre l'impost de béns improductius --de luxe--, que inicialment va ser suspesa pel Tribunal Constitucional, però que s'ha modificat per poder ser aprovat.