Publicat 6/2/2019 7:35:45 +01:00CET

El ple del Parlament aprovar aquest dimecres suprimir el Consell Comarcal del Barcelons

Ple del Parlament (Arxiu)
PARLAMENT

Debatr i votar mocions oposades de Cs i la CUP sobre el procés sobiranista

BARCELONA, 6 febr. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament d'aquest dimecres debatr i votar la proposició de llei de supressió del Consell Comarcal del Barcelons, que integra als municipis de Barcelona, L'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adri de Bess.

L'eliminació d'aquest organisme havia de tractar-se en l'anterior ple, per la decisió de JxCat, ERC i la CUP de no acudir a la Comissió d'Assumptes Institucionals (CAI) del passat 16 de gener per la detenció de diverses persones a Girona --entre ells dos alcaldes--, va impedir aprovar la llei en comissió i elevar-la a l'hemicicle a temps.

Ara, tres mesos i mitj després que els grups comencessin a treballar en el seu articulat, arribar al ple la normativa amb la qual es posar punt final a aquest organisme comarcal.

El Consell Comarcal és una entitat que existeix en totes les comarques catalanes --a excepció del Conselh Generau d'Aran-- per que en el cas del Barcelons és vista com una anomalia donat la grandria dels seus municipis i l'existncia d'un altre ens supramunicipal: rea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Existeix consens entre els grups parlamentaris per a la seva supressió, per aquest mateix dimarts la CUP ha advertit sobre la seva oposició a com es planteja dur a terme i ha reclamat que en l'organisme que es creu per liquidar el Consell Comarcal estiguin presents també els treballadors de l'ens.

En l'ordre del dia del ple també figura, a més de la sessió de control al Govern i al president de la Generalitat, Quim Torra, el debat i votació per validar el decret de prrroga pressupostria, dues proposicions de llei sobre tributs presentades per Cs i ERC, i la Llei d'Ordenació del Litoral impulsada pel Govern, que la Cmera decidir si tramita o rebutja.

MOCIONS

El ple s'allargar fins dijous, quan es preveu abordar les mocions dels grups, com una de la CUP que cerca que la Cmera es posicioni en una votació sobre exercir l'autodeterminació de forma unilateral i desobeir el sostre de despesa que marquen la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) i el Fons de Liquiditat Autonmica (FLA).

La iniciativa 'cupaire' demana "avanar unilateralment en l'exercici de l'autodeterminació, desenvolupant sobiranies en tots els mbits de les polítiques públiques, sense acceptar les limitacions de l'Estat espanyol i el seu marc jurídic".

En la mateixa sessió es tractar una moció de Cs amb la qual la formació taronja vol que el Parlament es retracti de les anomenades lleis de desconnexió amb les quals es va emparar el referndum de el 1 d'octubre de 2017 i acusament al Govern d'encoratjar "la revolta de part de la societat catalana".

El text cerca que el Parlament censuri la qualificació d'antidemocrtica que des de l'Executiu catal s'ha fet del judici als líders sobiranistes en el Tribunal Suprem "encoratjant fins i tot els disturbis públics, els insults, amenaces, protestes, assenyalaments i declaracions de persona non grata als qui pensen diferent".

La resta de mocions presentades tractaran sobre educació pública (PSC-Units), la política universitria i d'investigació (CatECP), els drets de la dona (JxCat) i seguretat ciutadana (Cs).

el més llegit

 1. 1

  Mor l'actor Quim Lecina, confundador del Teatre Lliure

 2. 2

  Josep Bargalló: "Totes les escoles acolliran els alumnes de famílies que ho necessitin"

 3. 3

  Catalunya suma 12.280 morts per coronavirus, 11 l'últim dia

 4. 4

  Detingut l'home que presumptament ha matat la seva parella a Esplugues (Barcelona)

 5. 5

  Sánchez espera reprendre al juliol la taula de diàleg amb la Generalitat de Catalunya