Actualitzat 01/08/2016 11:23 CET

El ple del Constitucional es reuneix a les 12.30 per decidir sobre la resolució de desconnexió de Catalunya

La bandera de España ondea en el Tribunal Constitucional
EUROPA PRESS

L'Advocacia de l'Estat sol·licita que s'obri la via penal contra Forcadell i avisi Puigdemont que pot ser multat

MADRID, 1 ago. (EUROPA PRESS) -

El ple del Tribunal Constitucional es reunirà aquest dilluns a partir de les 12.30 hores per decidir sobre la petició del Govern espanyol perquè obri la via penal després de l'aprovació per part del Parlament de Catalunya d'una resolució que dóna començament al procés de secessió.

L'executiu espanyol, que centra bona part de les responsabilitats en la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, ha instat el tribunal a "deduir testimoni de particulars" per exigir les responsabilitats penals que poguessin correspondre, fet que en la pràctica suposa que el tribunal remeti a la Fiscalia el conjunt d'actuacions desenvolupades per Forcadell perquè, "en el seu cas", es pugui procedir penalment contra ella.

D'altra banda, l'incident d'execució de sentència interposat per l'Advocacia de l'Estat també demana al Tribunal Constitucional que insti a una sèrie de responsables públics catalans --entre ells el president de la Generalitat Carles Puigdemont-- que s'abstinguin de fer qualsevol actuació que pugui incomplir les seves sentències i avançar en la resolució de "desconnexió".

L'executiu central reclama que se'ls avisi que, en cas de desobeir, podrien haver de fer front a multes d'entre 3.000 i 30.000 euros, la suspensió de les seves funcions durant el temps necessari per garantir l'"observança" de les resolucions del Tribunal Constitucional o l'obertura de possibles responsabilitats penals.

En concret, vol que s'imposi als responsables del Parlament la prohibició expressa de convocar els òrgans de la cambra per debatre i votar cap iniciativa que "directament o indirectament" pretengui donar compliment a la resolució impugnada.

També que Puigdemont i els seus consellers no puguin tramitar propostes legislatives, dictar normes de rang reglamentari o portar a terme qualsevol iniciativa que pugui donar compliment a aquesta resolució, i advertinr-los de les responsabilitats en cas d'incomplir, incloses les penals.

El Govern espanyol ofereix al tribunal de garanties la possibilitat de limitar-se a suspendre de manera immediata la resolució impugnada. Tot i això, adverteix que la decisió del Parlament català no es pot saldar, en aquest cas, "amb una mera declaració de nul·litat" del text.

"En aquesta ocasió, les mesures a adoptar no poden limitar-se a una mera declaració de nul·litat de la resolució impugnada", diu l'Advocacia de l'Estat en el seu incident d'execució registrat aquest divendres davant del TC.

L'escrit de l'Advocacia qualifica la resolució com "un acte de frontal desacatament i manifest incompliment" a la Constitució i avisa que tant el Parlament català com la Generalitat constitueixen "instàncies cridades a posar en marxa el procés secessionista".

Els serveis jurídics de l'Estat es fan ressò de l'article 92 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC), que, fruit d'una reforma aprovada l'octubre de l'any passat, estableixen els mecanismes que permeten al Tribunal vetllar pel compliment de les seves decisions.

Recorden en diverses ocasions que el Parlament i el Govern de Catalunya han incomplert amb la seva iniciativa la sentència del tribunal de garanties que ha declarat, el setembre del 2015, inconstitucional el començament del procés de secessió.

Tot i això --recorda l'escrit-- la cambra catalana va decidir crear la Comissió d'Estudi del Procés Constituent. Aquesta iniciativa va desencadenar un primer incident d'execució del Govern espanyol que va desembocar, la setmana passada, en una primera advertència del TC "als poders" catalans implicats del seu deure d'impedir qualsevol iniciativa d'impuls al procés separatista.

"CLAR I GROLLER" DESCONEIXEMENT DELS AVISOS DEL TC

"Tot i aquestes clares advertències i en incompliment frontal a la sentència el Parlament de Catalunya en sessió plenària de 27 de juliol del 2016 ha inclòs en l'ordre del dia i després ha aprovat les conclusions de la Comissió", indica l'Advocacia que qualifica la iniciativa com el reflex d'"un clar i groller desconeixement dels avisos donats pel TC.

L'executiu central incideix en l'actitud de la presidenta Carme Forcadell que "al·legant que el Parlament era sobirà" va permetre la votació, un acte parlamentari que significa "una manifestació acabada de la voluntat de la cambra d'obertura d'un procés polític secessionista".

Segons l'opinió del Govern central, el suport a les conclusions de la Comissió no constitueix una mera declaració política, ja que preveu un conjunt d'accions concretes capaces de produir efectes jurídics. L'objectiu, la creació d'un Fòrum Social Constituent, amb el suport del Parlament i de la Generalitat, i després es portarà a terme "una desconnexió amb l'Estat espanyol i la creació d'una Assemblea Constituent que elaborarà una constitució de Catalunya com a estat independent".

PLA PRECÍS PER A LA SECESSIÓ

L'Advocacia assegura que els passos donats a Catalunya suposen la posada en marxa d'un pla precís per a la secessió que "pot ser activat en qualsevol moment" i en què, a més, "no s'espera que decideixi el poble català" perquè es predetermina l'objectiu, és a dir, la independència.

Aquesta "pertorbació extremadament greu de l'ordre constitucional", portada a terme de manera unilateral, és en si mateixa "un manifest menyspreu" a la Constitució i la sobirania del poble espanyol.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés