El ple del Congrés es torna a reunir per votar definitivament la investidura de Sánchez

Actualitzat 6/1/2020 11:59:57 CET
El president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, abandona l'hemicicle del Congrés, en acabar la segona sessió del debat d'investidura
Jesús Hellín - Europa Press

MADRID, 6 gen. (EUROPA PRESS) -

El Ple del Congrés dels Diputats tornarà a reunir-se aquest dimarts, 7 de gener, per procedir a la segona votació del candidat socialista a la Presidència del Govern central, Pedro Sánchez, després de no haver aconseguit aquest diumenge la majoria necessària la primera volta.

En la votació, el líder del PSOE i president del Govern central en funcions va tenir 166 vots a favor, a deu de la majoria absoluta que es requeria per ser investit president a la primera. En concret, als 120 vots del PSOE, Sánchez va sumar 34 d'Unides Podem --va faltar una diputada d'En Comú per malaltia--, els sis del PNB, els tres de Més País-Equo-Compromís i els altres tres de Terol Existeix, Nova Canàries i Bloc Nacionalista Galego (BNG).

El candidat socialista només va superar per un vot els nos a la seva investidura, que van sumar 165. En concret, en el bloc del 'no' es van posicionar els 88 del PP, els 52 de Vox, els 10 de Ciutadans, els 8 de JxCat, els dos de la CUP, els dos d'Unió del Poble Navarrès (UPN), un de Fòrum Astúries, un altre del Partit Regionalista Càntabre (PRC) i un més de Coalició Canària.

Els altres 18 diputats restants --els 13 d'Esquerra Republicana (ERC) i els cinc de Bildu-- van optar per l'abstenció.

Així les coses, Sánchez s'ho jugarà tot en la 'segona volta' d'aquest dimarts, 48 hores després, com marca la Constitució, en la qual el candidat ja només necessitarà sumar més vots a favor que en contra, és a dir, més sís que nos.

NO HI PODEN HAVER MÉS ABSÈNCIES

Amb el resultat de la votació del diumenge --166 davant de 165-- Sánchez ja sortiria investit president. Això sí, sempre que no hi hagi imprevists d'última hora. Davant l'ajustat resultat de la votació --només hi ha un vot de diferència--, caldrà que no hi hagi més baixes en les files dels partidaris de la investidura.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha fixat el començament del debat d'aquest dimarts a les 12.00 hores perquè el candidat pugui tornar a dirigir-se als diferents grups parlamentaris demanant el seu suport. Tindrà un màxim de deu minuts i després els diferents portaveus tindran un breu torn d'intervenció de cinc minuts per fixar posicions.

La previsió és no votar abans de les 12.45 del migdia per complir les 48 hores justes que estableix la Constitució en cas que l'aspirant a Moncloa no aconsegueixi els suports necessaris en el seu primer intent.

En cas que, com es preveu, Sánchez obtingui la confiança de la cambra, Batet acudirà previsiblement aquest dia al Palau de la Zarzuela a comunicar-li al Rei el resultat, a l'efecte del seu nomenament com a president del Govern d'Espanya.

Contador