Publicat 29/01/2019 14:48

La plataforma d'observadors ITW troba necessria la seva participació en el judici del procés

Tribunal Suprem
EUROPA PRESS - Archivo

Destaquen que només gestionen i faciliten que altres organitzacions internacionals puguin acudir a la vista oral

MADRID, 29 gen. (EUROPA PRESS) -

La plataforma International Trial Watch-Catalan Referendum Case (ITW), creada per gestionar i facilitar la presncia d'organitzacions internacionals de drets humans i juristes en el judici que es far durant les properes setmanes pel procés independentista a Catalunya, ha afirmat aquest dimarts que l'assistncia d'observadors és necessria per "higiene democrtica".

"Si realment es vol ser transparent i garantista no entenem quin problema hi ha amb qu hi hagi persones independents en el judici", ha defensat Anas Franquesa, codirectora del Centre per a la Defensa dels Drets Humans Irídia, una de les organitzacions promotora d'ITW, davant la possibilitat que la Sala Penal denegui el permís perqu cinc persones vinculades en aquesta plataforma acudeixin a la vista oral per examinar si els drets humans i fonamentals són respectats.

Segons han explicat els representants d'ITW aquest dimarts en una roda de premsa que ha tingut lloc al centre Espai Ecooo de Madrid, els "observadors" en el judici contra els 12 líders independentistes acusats dels delictes de rebellió, sedició, malversació de cabals públics i desobedincia s'agruparan en tres grups de treball: un d'acadmics; un segon format per organitzacions internacionals; i, finalment, associacions d'experts juristes.

"La plataforma no fa l'observació del judici, facilita que les organitzacions ho facin", ha dit Robert Sabata, de l'Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans, una altra de les organitzacions promotores de la plataforma.

És a dir, que les persones que acudeixin a la vista oral, la data de la qual encara no ha estat assenyalada, no són membres de les organitzacions que han donat vida a la plataforma, sinó d'altres collectius internacionals i experts en matria que volen analitzar si el judici es fa respectant drets processals i substantius i amb el respecte a totes les garanties dels processats.

"ACTIVITAT NORMAL" EN ELS JUDICIS D'ALTRES PASOS

En aquest sentit, Franquesa ha indicat que ITW només s'encarregar de gestionar i ajudar que els collaboradors puguin fer la feina d'observació. Per aquest motiu, s'han finanat a través d'aportacions individuals a través del web de la plataforma.

Preguntada sobre la quantitat que ja han recaptat, la portaveu no n'ha pogut donar una xifra, per ha assegurat que en aquesta pgina d'internet s'anir informant "amb transparncia" i periodicitat de detalls com les despeses. Aix sí, ha destacat que "ningú no cobrar honoraris per tasques d'observació".

Amb tot aix, Sabata ha posat l'accent en qu l'"observació de judicis" és una "activitat normal, habitual" d'aquests experts, que estan "acostumats a monitorejar" procediments judicials que han tingut lloc en altres pasos com Turquia, el Marroc o Mxic, zones en les quals "mai no han tingut problemes". En aquest sentit, per al representant de l'Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans, la vista que es desenvolupar al Suprem no és "excepcional".

ORGANITZACIONS INTERNACIONALS

Entre les associacions internacionals que han "mostrat la seva gran preocupació" i han demanat presenciar la vista oral es troben American Bar Asociation (Estats Units); la Federació Internacional dels Drets Humans (Frana) i la xarxa europea Euromed Rights (Dinamarca) --que engloba més de 80 organitzacions estatals de drets humans d'una trentena de pasos--.

També, Front Line Defenders (Irlanda), Fair Trials (Regne Unit), l'Associació Advocats Europeus Demcrates (AED) i l'Associació Europea d'Advocats per la Democrcia i els Drets Humans (ELDH), Antigone (Itlia), el Comit de Juristes pels Drets Humans (Pasos Baixos), el Centre d'Estudis Legals i Socials (Argentina) i la Confederació Magrebina d'Organitzacions pels Drets Humans (CMODH) han demanat contribuir amb els seus informes sobre el judici pel procés.

"Són organitzacions que no s'han posicionat mai amb el dret a decidir o la independncia", ha destacat Sabata; sinó que "han vist que en el procés han corregut molt les filtracions a mitjans de comunicació", com els escrits d'acusació que, segons ha indicat, s'han facilitat "abans per la premsa que a les defenses". Per tot aix, ha assegurat que és "necessari" que aquests "observadors internacionals" acudeixin a les sessions del judici per una "qüestió d'higiene democrtica".

La plataforma ha estat creada per l'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans; el Centre per a la Defensa dels Drets Humans Irídia; l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona; l'Institut de Drets Humans de Catalunya; l'Institut Internacional per a l'Acció no-violenta (Novact); i el Collectiu Praga. Algunes d'elles són conegudes per ser impulsores d'actuacions favorables a la independncia.

REACCIONS, CLIMA I ACTITUDS

Així, davant la possibilitat que el Tribunal Suprem denegui la seva sollicitud per la posició partidista que pugui presentar algunes de les promotores i, per tant, entendre que els informes no serien objectius, la responsable d'Irídia ha manifestat que ho "lamentaria" perqu la plataforma només ha recollit el "nivell de preocupació a nivell intern, estatal" mostrat per catedrtics de dret penal i de relators de l'ONU, de l'Alt Comissionat de Drets Humans del Consell d'Europa o d'Amnistia Internacional".

És a la mateixa sala de vistes "on es pot observar el que realment passa en el judici", perqu l'"estat en el qual arriben" els acusats en presó preventiva, el "clima", les "actituds dels magistrats" o les "reaccions" de les parts no es perceben de la mateixa manera a través de la retransmissió en directe per televisió, ha concls Anas Franquesa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés