La plataforma Debat Constituent presenta 80 preguntes per vertebrar una Constitució catalana

Publicat 14/9/2019 12:35:09CET
Unes 200 persones participen en la primera sessió de Debat Constituent, a Tortosa.
DEBAT CONSTITUENT

TARRAGONA, 14 set. (EUROPA PRESS) -

La plataforma independentista Debat Constituent ha presentat un qüestionari de 80 preguntes per "elaborar i sistematitzar, a partir de la participació ciutadana, unes bases constitucionals per al futur polític de Catalunya" en el marc de la seva primera jornada a Tortosa (Tarragona), ha informat l'entitat en un comunicat.

A l'acte hi han assistit unes 200 persones, i és el primer d'un cicle de set jornades que se celebraran entre setembre i octubre, i que culminaran amb un formulari de preguntes definitiu en el qual es recolliran les aportacions dels participants.

Les 80 preguntes es divideixen en set apartats: elements constitutius --sobre el model d'Estat, llengua i nacionalitat, entre uns altres--; drets civils, polítics, culturals i socials; participació política i organització dels tres poders de l'Estat; organització territorial; règim econòmic; territori i recursos naturals i seguretat, i relacions internacionals.

Només s'han sotmès a debat aquelles qüestions sobre les quals no existeixen consensos generals: "Seria absurd preguntar si és necessari reconèixer la llibertat d'expressió o si és necessari que existeixi un Govern", ha afirmat Debat Constituent.

Tampoc s'interroga els participants sobre "aquelles institucions i drets democràtics aconseguits fruit d'anys de lluita social", ja que l'entitat considera que aquests drets no poden ser reversibles.

La majoria de les preguntes tenen un format test, que permet triar entre tres opcions diferents, encara que en algunes es permet introduir respostes alternatives en un espai en blanc.

Eventualment, Debat Constituent posarà els resultats del qüestionari a la disposició dels "representants polítics, sol·licitant-los que convoquin una assemblea o un parlament constituent".

el més llegit

 1. 1

  Mig miler de pensionistes protesten davant del Banc d'Espanya: "No tenen vergonya"

 2. 2

  Barcelona obre els dos primers quioscs en desús gestionats per la cooperativa Diverscoop

 3. 3

  Ferit de bala un camioner després d'enfrontar-se a un lladre a Vilanova de la Barca

 4. 4

  Troben el cos d'una nena de 5 anys en un hotel de Logronyo

 5. 5

  Barcelona promourà 80 activitats per orientar els joves sobre estudis postobligatoris

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista