Publicat 14/9/2019 12:35:09 +02:00CET

La plataforma Debat Constituent presenta 80 preguntes per vertebrar una Constitució catalana

Unes 200 persones participen en la primera sessió de Debat Constituent, a Tortosa.
DEBAT CONSTITUENT

TARRAGONA, 14 set. (EUROPA PRESS) -

La plataforma independentista Debat Constituent ha presentat un qüestionari de 80 preguntes per "elaborar i sistematitzar, a partir de la participació ciutadana, unes bases constitucionals per al futur polític de Catalunya" en el marc de la seva primera jornada a Tortosa (Tarragona), ha informat l'entitat en un comunicat.

A l'acte hi han assistit unes 200 persones, i és el primer d'un cicle de set jornades que se celebraran entre setembre i octubre, i que culminaran amb un formulari de preguntes definitiu en el qual es recolliran les aportacions dels participants.

Les 80 preguntes es divideixen en set apartats: elements constitutius --sobre el model d'Estat, llengua i nacionalitat, entre uns altres--; drets civils, polítics, culturals i socials; participació política i organització dels tres poders de l'Estat; organització territorial; règim econòmic; territori i recursos naturals i seguretat, i relacions internacionals.

Només s'han sotmès a debat aquelles qüestions sobre les quals no existeixen consensos generals: "Seria absurd preguntar si és necessari reconèixer la llibertat d'expressió o si és necessari que existeixi un Govern", ha afirmat Debat Constituent.

Tampoc s'interroga els participants sobre "aquelles institucions i drets democràtics aconseguits fruit d'anys de lluita social", ja que l'entitat considera que aquests drets no poden ser reversibles.

La majoria de les preguntes tenen un format test, que permet triar entre tres opcions diferents, encara que en algunes es permet introduir respostes alternatives en un espai en blanc.

Eventualment, Debat Constituent posarà els resultats del qüestionari a la disposició dels "representants polítics, sol·licitant-los que convoquin una assemblea o un parlament constituent".

el més llegit

 1. 1

  Reus (Tarragona) no celebrarà el Dia del Llibre aquest 23 de juliol

 2. 2

  Assassinada una dona amb arma blanca al barri del Raval de Barcelona

 3. 3

  Campo diu que la jutgessa de Lleida dona la raó al Govern espanyol sobre l'estat d'alarma

 4. 4

  Reus (Tarragona) no celebrarà el Dia del Llibre aquest 23 de juliol

 5. 5

  Raimat i Sucs queden fora de les restriccions de confinament de Lleida