Publicat 21/03/2024 15:43

Plaja no descarta "anar a una fase menor" d'emergència per sequera si plou a l'abril

La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà; la portaveu, Patrícia Plaja; i el secretari general d'Acció Climàtica, Josep Vidal, en la roda de premsa
EUROPA PRESS

Vilagrà anuncia un augment de 8 milions per millorar les xarxes d'aigua i reparar fuites

BARCELONA, 21 març (EUROPA PRESS) -

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha descartat ara com ara canviar de fase d'emergència per sequera a Catalunya, després de les pluges registrades a principis de març, però creu que si les previsions de pluja aquest abril són optimistes, i és un mes plujós, això "permetria anar a una fase menor".

"Esperem que aquest abril ens porti almenys part de la pluja que necessitem. Però si la variació (dels embassaments) és menor, i sabem que té una durada de dies o setmanes, no es faran modificacions i mantindrem la mateixa fase", ha dit aquest dijous en una roda de premsa del Govern després de la reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera.

Segons ella, si aquesta variació en la capacitat dels pantans no és gaire significativa, no es durà a terme el canvi de fase d'emergència perquè "canviar de fase vol dir fer canvis administratius", però que si l'abril és plujós i la millora és rellevant sí que es podria fer.

Plaja ha afirmat que els embassaments, després de les pluges registrades a Catalunya, estan experimentant "una lleugera tendència creixent" i que s'han incrementat volums d'entre 5 i 6 hectòmetres cúbics, la qual cosa dona un marge hídric d'un parell de setmanes.

"NOTABLE ESTALVI" D'AIGUA DE LA CIUTADANIA

Ha volgut agrair l'esforç de la ciutadania per reduir el consum d'aigua, ja que assegura que les dades de consum municipal del febrer "confirmen que s'està produint un notable estalvi".

La portaveu ha posat en valor que totes les unitats que estan en emergència estan gastant menys aigua que el mes anterior i que aquesta reducció és especialment important al Ter-Llobregat, ja que s'ha reduït un 9%: "És una prova clara que cadascun dels nostres gestos sumen".

LÍNIA D'AJUTS

La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, ha anunciat que el consell d'administració de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha aprovat incrementar en 8 milions els 120 ja previstos per a subvencions per millorar l'eficiència de les xarxes municipals, una mesura que creu que és "clau" ja que se'n podran beneficiar 707 municipis catalans.

S'atorgaran un total de 824 subvencions i un mateix ajut pot incloure més d'un tipus d'actuació, i Vilagrà ha assenyalat que el 82% dels municipis que l'han sol·licitat "tindran possibilitat de dur a terme les seves inversions".

Hi ha 19 peticions de 12 municipis que no s'han atorgat, atès que no complien amb les bases de la convocatòria, per estar duplicades o no tenir documentació, entre altres motius.

Un 59% dels ajuts (679 actuacions) que s'atorgaran serviran per reduir les pèrdues; un 7% (81) per rehabilitar i impermeabilitzar els dipòsits; un 26% (299) per digitalitzar la xarxa en baixa; i un 8% (94) per fer campanyes de recerca i reparació de fuites; i Vilagrà ha assegurat que la intenció és que aquests ajuts arribin "de manera immediata" als municipis.

Contadorwww.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés