Actualitzat 25/09/2018 19:15

El pla de Govern català recull l'aposta per dialogar amb l'Estat via comissió bilateral

Quim Torra, president de la Generalitat de Catalunya
EUROPA PRESS

També inclou un pla de reparació dels "danys" causats per l'article 155

BARCELONA, 25 set. (EUROPA PRESS) -

El pla de Govern per a la XII legislatura que ha presentat aquest dimarts el president de la Generalitat, Quim Torra, recull l'aposta del seu executiu per dialogar amb l'Estat a través de la comissions bilaterals previstes per l'Estatut.

El document, recollit per Europa Press, advoca en concret pel "restabliment de les relacions bilaterals Estat-Generalitat per reclamar i gestionar els incompliments i deutes pendents de l'Administració general de l'Estat respecte a Catalunya".

Tots dos governs ja han començat aquests contactes --per exemple la Comissió Bilateral es va reunir l'1 d'agost a la Generalitat-- però és la primera vegada que el Govern ho deixa per escrit, en el pla que ha presentat aquest dimarts.

En la roda de premsa, Torra ha destacat la voluntat del Govern d'engegar abans del 15 d'octubre el Fòrum Social, Cívic i Constituent, per "establir les bases" d'una futura constitució catalana a través d'un procés constituent.

Aquest fòrum constituent no surt esmentat en el document del pla de Govern català --no al·ludeix a la intenció d'impulsar-lo, com s'estructurarà o els terminis en els quals desenvoluparà--.

Sí ha aparegut a la projecció que ha mostrat Torra durant la roda de premsa, on ha explicat que el Fòrum ha de "traçar les línies del que el país es proposa en la seva marxa imparable cap a la república", i ha garantit que serà ampli, plural i molt divers.

CONTRA EL 155

El pla sí contempla per escrit que la Generalitat avaluarà els efectes que ha tingut en l'administració catalana l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, mitjançant un "inventari de danys", i s'elaborarà una pla de reparació d'aquests.

El document contempla altres novetats destacades, com la intenció del Govern d'implementar el vot electrònic "en processos electorals i de participació ciutadana", cosa que es va intentar en la interior legislatura però que finalment no va arribar a posar-se en pràctica.

DRETS CIVILS I POLÍTICS

En el capítol de Ciutadania i Drets Socials, el pla afirma que Catalunya ha patit en l'últim any "la vulneració repetida i continuada dels drets civils i polítics per part de l'Estat", i es conjura a "defensar i protegir encara amb més força els drets individuals, que afecten la sobirania del poble de Catalunya".

Per tot això, proposa la promoció del coneixement, reconeixement i la defensa dels drets civils i polítics recollits a la Declaració Universal de Drets Humans, el Conveni Europeu per a la Protecció de Drets Humans i el Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics; i l'elaboració d'un pla de drets humans de Catalunya.

DELEGACIONS A L'ESTRANGER

En Acció Exterior, el document reconeix a Europa com l'espai natural de Catalunya, on el Govern vol ser actiu: "Si bé és cert que voldríem tenir més capacitat de participació en la presa de decisions de les institucions de la UE, cal aprofitar l'espai que tenim".

Així, planteja l'expansió de la presència institucional en l'exterior mitjançant "l'obertura progressiva de delegacions del Govern en l'exterior i altres figures de representació del Govern en l'exterior en tres fases: d'urgència, de consolidació i d'expansió"; a més de proposar el manteniment del suport al Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés