Actualitzat 18/07/2014 18:05

Pimec demana a Rajoy mesures de suport a les pimes perquè "són les que han de reactivar l'economia"

El presidente del Gobierno, Mariano Rajoy, reunido con el Comité Ejecutivo pimec
EUROPA PRESS

El president de la patronal assegura que no ha parlat del debat sobiranista amb el cap de l'Executiu

MADRID/BARCELONA, 18 jul. (EUROPA PRESS) -

El president de Pimec, Josep González, ha demanat al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que prengui mesures de suport a les pimes perquè "són les que han de reactivar l'economia" i, tot i que les vendes estan augmentant, els empresaris veuen limitada la seva capacitat de millora per una sèrie de càrregues.

González ha considerat que els empresaris estan satisfets perquè l'activitat de les pimes està millorant, però al mateix temps hi ha un "descontentament" perquè ara que es pot millorar, s'estan posant càrregues, ha explicat en una roda de premsa al palau de la Moncloa després de reunir-se durant unes dues hores amb Rajoy, el qual ha vist "molt receptiu".

"Tot i que l'economia marxa, si fem les coses encertades, marxarà millor i més ràpid", ha subratllat González abans de recordar que les pimes representen prop del 70% del PIB i més del 70% de l'ocupació. "Algú ha de sortir a defensar-les", ha afirmat.

El president de Pimec, que té 110.000 socis, ha presentat a Rajoy els membres del nou Comitè Executiu de la patronal --en la trobada han participat els vicepresidents Joan Alarcón, Joan Gimeno i Emili Rosaud i el secretari general, Antoni Cañete-- i han tractat amb ell les propostes de millora per a les pimes que recull el manifest 'Diguem prou'.

Aquest manifest, fruit del procés iniciat el març passat amb un acte reivindicatiu que va reunir més de 1.400 empresaris de pimes i autònoms catalans, va recollir la preocupació per l'augment dels costos de la Seguretat Social, els increments dels preus de l'energia, la creixent pressió fiscal, la falta de crèdit, les traves administratives o les "contínues inspeccions de tota mena".

FINANÇAMENT PER A PIMES

En relació amb els 400.000 milions d'euros que el BCE injectarà a la banca a l'eurozona a canvi que es prestin diners a empreses i consumidors, González ha advertit Rajoy que "si no arriba ràpid el finançament a les pimes", aquestes no podran "reactivar-se de veritat", i el president ha reconegut que "no està satisfet amb el flux de crèdit que arriba a les pimes".

Mentre que, en termes generals, ha lloat la reforma laboral perquè ha millorat moltíssimes expectatives i ha generat competitivitat, el president de la patronal ha lamentat que la reforma fiscal no s'hagi fet "adaptada a les pimes".

A més, ha indicat que la política energètica del Govern espanyol és "molt millorable", cosa en què, segons ha admès, hi ha "divisió de criteris" amb Rajoy.

UNIVERSITATS I LLEI CONCURSAL

En el que sí que han coincidit les dues parts és que hauria de reforçar-se la despesa en R+D i en la conveniència que hi hagués un canvi en les universitats per "aplicar el coneixement al teixit empresarial de les pimes", per la qual cosa Pimec ha proposat que s'elabori una nova llei d'universitats.

La delegació empresarial també ha advertit que "en un país seriós no pot passar" que les empreses de l'Íbex-35 tinguin un període mitjà de pagament als seus proveïdors de 171 dies perquè això "asfixia les pimes".

La patronal catalana advoca per establir un règim sancionador contra la morositat, a la qual cosa ja va accedir el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro.

Finalment, ha demanat que es modifiqui la llei concursal amb la finalitat d'"actuar ràpid en prendre decisions per evitar el tancament de les empreses", un assumpte en el qual per part del Govern espanyol "hi ha consciència", segons González, que ha reclamat igualment que les empreses en situació concursal no hagin de donar preferència als pagaments a la Seguretat Social i a Hisenda perquè això n'amenaça la supervivència.

CONTINUÏTAT EN EL DIÀLEG ENTRE MAS I RAJOY

Un tema que no han abordat durant la trobada a La Moncloa és el projecte sobiranista encapçalat pel president de la Generalitat, Artur Mas: "No hem parlat d'aquest tema, no estava previst i m'he quedat tranquil que no hàgim de parlar d'això", ha declarat el president de Pimec.

Tot i que la patronal s'ha mostrat partidària del dret a decidir, González ha aclarit que "més enllà" d'això no es pronuncien.

"En la patronal hi ha una gran pluralitat de postures entre els socis i ens costa mantenir la representativitat i l'equilibri que demanda aquesta pluralitat", ha explicat.

A Rajoy i a Mas els ha demanat que continuïn dialogant després de l'entrevista que mantindran pròximament i "que hi hagi 'pluja d'idees', bombardeig de propostes i d'idees", perquè "hi ha moltes possibilitats".

Sobre el president català, González --que es va reunir amb ell dijous-- ha dit que sempre "ha tingut un gran respecte de no ficar l'entitat en compromisos que són difícils" i que mai li ha demanat "res concret".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés