Actualitzat 3/12/2019 15:06:59 +00:00 CET

Pilar Llop, elegida presidenta del Senat en segona volta

Jesús Hellín - Europa Press

MADRID, 3 des. (EUROPA PRESS) -

La socialista madrilenya Pilar Llop ha estat elegida nova presidenta del Senat amb 130 vots a favor, en la sessió constitutiva que celebra aquest dimarts la cambra alta per obrir la XIV legislatura. Ha estat elegida en segona volta per majoria simple, perquè no ha obtingut la majoria absoluta de 133 vots en la primera votació.

Llop, jutgessa especialitzada en violència de gènere, és senadora autonòmica per Madrid i substitueix en el càrrec el socialista català Manuel Cruz, que només ha estat set mesos en el càrrec.

El PP ha presentat per la seva banda Pío García-Escudero per a la Presidència, que ha rebut 109 vots en la segona volta, dos més que en la primera votació. Vox ha proposat el seu senador José Manuel Marín Gascón, candidat només en la primera ronda i només amb el suport dels dos parlamentaris de la formació (en té tres, però el tercer ha de ser designat pel Parlament d'Andalusia i no hi era).

A més, hi ha hagut 8 vots en blanc, de JxCat, Terol Existeix i Coalició Canària, i 16 de nuls, entre els quals hi ha els d'ERC i Bildu, una papereta amb un llaç groc i la paraula "Llibertat".

La candidata socialista ha aconseguit 132 vots a favor en la primera volta i 130 en la segona. Ha rebut el suport dels seus (113), però també d'altres formacions com el PNB (10), membres del grup anomenat Esquerra Confederal format per Podem, Més Compromís, Més Madrid i Geroa Bai (6) i regionalistes del Grup Mixt, en el qual hi ha el PAR, el PRC i l'Agrupació Socialista Gomera. Els nacionalistes bascos tindran un lloc en la Mesa del Senat gràcies al PSOE, que els cedeix un lloc dels quatre que li corresponen.

García-Escudero per la seva banda ha obtingut 107 vots en primera volta i 109 en la segona. Li han donat el vot els populars (96), però també Ciutadans (8) i els tres senadors de Navarra Suma (un del PP, un altre de Cs i un altre més d'UPN).