Publicat 29/10/2021 09:27CET

El PIB va créixer un 2% a Espanya el tercer trimestre, nou dècimes més que el segon

Archivo - Arxivo - Bitllets d'euro, diners
EUROPA PRESS - Archivo

Modera l'avançament interanual al 2,7%

MADRID, 29 oct. (EUROPA PRESS) -

L'economia espanyola va créixer un 2% en el tercer trimestre de l'any, nou dècimes més que en el segon, segons l'avanç de dades de la Comptabilitat Nacional publicat aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

El creixement del PIB en els mesos d'estiu es va veure impulsat fonamentalment per la inversió, que va augmentar un 1,3%, enfront de la reculada trimestral del 2,2% del segon trimestre.

El consum, per la seva banda, es va contreure un 0,3% entre juliol i setembre, fet que contrasta amb l'avanç del 3,5% que va experimentar en el segon trimestre.

El consum de les llars va retrocedir un 0,5%, enfront del repunt del 4,7% del trimestre anterior, mentre que la despesa pública va moderar el seu creixement trimestral vuit desenes, des del 0,9% del segon trimestre al 0,1% en el tercer.

TAXA INTERANUAL

En taxa interanual, el PIB va augmentar un 2,7%, enfront del 17,5% del segon trimestre, a causa de la menor embranzida de la demanda nacional. En concret, la seva contribució al PIB va ser d'1,5 punts, gairebé 16 punts menys que en el trimestre anterior. La demanda externa, per la seva banda, va aportar 1,2 punts al creixement interanual del PIB, un punt més que en el trimestre anterior.

L'INE recorda que aquest avanç de dades està elaborat amb la informació disponible sobre l'evolució econòmica. La majoria dels indicadors estadístics conjunturals ofereixen a dia d'avui resultats fins al segon mes del trimestre (agost).

No obstant això, com ja va passar en l'avanç de resultats dels últims trimestres, l'INE també ha pogut comptar amb resultats avançats d'algunes de les seves fonts referits al mes de setembre, estimacions d'indicadors basats en dades administratives i altres fonts addicionals que complementen les usuals, en línia amb les recomanacions d'Eurostat i altres organismes estadístics internacionals.

No obstant això, el volum d'informació avançada del que s'ha disposat en aquest avanç "ha estat menor que en ocasions anteriors".

Això significa que l'avanç de dades publicat aquest divendres podria variar quan es publiquin les dades definitives. Així va ocórrer ja en el segon trimestre quan es va avançar un creixement del PIB del 2,8% que després es rebaixo fins a el 1,1%.

Segons l'INE, els llocs equivalents a temps complet van pujar un 6,2% interanual, gairebé 13 punts menys que en el segon trimestre, la qual cosa suposa un increment de 1.069.000 llocs de treball equivalents a temps complet en un any.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés