Publicat 30/04/2021 09:15CET

El PIB torna a taxes negatives en el primer trimestre en baixar un 0,5% i modera la seva caiguda interanual al 4,3%

MADRID, 30 abr. (EUROPA PRESS) -

L'economia espanyola va retrocedir un 0,5% en el primer trimestre de l'any, tornant així a valors negatius després d'haver registrat en el tercer i últim trimestre de 2020 taxes del 17,1% i del 0,0%, respectivament.

Segons l'avanç de dades de Comptabilitat Nacional publicat aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'economia espanyola va caure un 0,5% entre gener i març a causa del descens del consum i de la inversió, reflectint així l'impacte de la tercera ona del Covid.

No obstant això, en taxa interanual, el PIB va descendir en el primer trimestre a un ritme molt menor del que ho va fer en el quart trimestre de 2020. En concret, l'economia espanyola es va contreure un 4,3% interanual, enfront de la caiguda del 8,9% experimentada en el trimestre anterior.

Amb aquesta contracció interanual del 4,3%, la menor des del primer trimestre de 2020, s'acumulen ja cinc trimestres consecutius de taxes interanuals negatives.

La demanda nacional va restar 2,6 punts al PIB interanual, xifra 3,6 punts superior a la del quart trimestre de 2020, mentre que la demanda externa va tenir una aportació negativa d'1,6 punts, 1,1 punts més que en el trimestre anterior.

A preus corrents, el PIB va descendir un 3,3% en taxa interanual, taxa 4,9 punts inferior a la registrada en el quart trimestre de l'any passat.

En tot cas, l'INE explica que l'avanç de dades està elaborat amb la informació disponible fins a febrer, així com amb alguns resultats avançats a mes de març.

Aquest fet, precisa, unit a la dificultat que ha suposat per al mesurament estadístic un canvi de conjuntura com el de la crisi del Covid, "fa preveure que les futures revisions dels resultats avui publicats puguin ser d'una magnitud major que l'habitual".

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés