Actualitzat 23/12/2020 10:36 CET

El PIB registra un augment històric del 16,4% el tercer trimestre

Contenidors del Port de Barcelona (Arxiu).
PUERTO DE BARCELONA - Archivo

MADRID, 23 des. (EUROPA PRESS) -

L'economia espanyola va sortir de la recessió tècnica el tercer trimestre de l'any després de registrar un creixement del PIB del 16,4% entre juliol i setembre, l'avanç trimestral més gran de la sèrie històrica de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) que arrenca el 1970.

No obstant això, aquest creixement és lleugerament inferior al que l'organisme va avançar a final d'octubre, quan aleshores els indicadors apuntaven a un repunt del PIB del 16,7%.

Així mateix, el PIB va registrar una reculada interanual del 9% el tercer trimestre, en comparació amb el descens del 8,7% que l'organisme va comunicar inicialment.

Amb tot, aquesta reculada és molt més moderada que la del segon trimestre de l'any, quan l'economia espanyola va registrar una caiguda interanual del 21,6%.

Després del creixement del 16,4% dels mesos d'estiu, Espanya surt de la recessió tècnica en la qual va entrar després d'haver registrat dos trimestres consecutius en negatiu, amb caigudes de l'economia del 5,3% el primer trimestre i del 17,9% el segon.

En taxa interanual, el PIB del tercer trimestre es va contreure un 9%, en relació amb el descens del 21,6% del trimestre anterior. Es tracta de la segona reculada interanual més destacada de tota la sèrie després de la del segon trimestre d'enguany.

La demanda nacional va restar 7,2 punts a la variació interanual del PIB el tercer trimestre, taxa 11,5 punts superior a la del segon. De la seva banda, la demanda externa va baixar 1,8 punts, la qual cosa suposa 1,1 punts més que el trimestre passat.

Les dades trimestrals mostren una pujada històrica del consum de les llars del 20,8%, en contrast amb la caiguda, també històrica, que va registrar aquest indicador el segon trimestre (-20,7%).

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés