Publicat 17/12/2020 12:55CET

El PIB català creixerà entre el 6% i el 6,5% el 2021, segons BBVA

L'economista en cap per a Espanya i Portugal de BBVA Research, Miguel Cardoso
BBVA

L'entitat adverteix que es poden perdre uns 85.000 ocupacions entre finals del 2019 i del 2021

BARCELONA, 17 des. (EUROPA PRESS) -

BBVA preveu que l'economia catalana experimentarà una caiguda d'entre l'11,5% i el 12% aquest 2020 per tornar a créixer entre un 6% i un 6,5% el 2021 com a conseqüència de la crisi del coronavirus.

Així s'extreu de l'informe de BBVA Research 'Situació Catalunya' que ha presentat aquest dijous l'economista en cap per a Espanya i Portugal de l'entitat, Miguel Cardoso, i el director territorial de BBVA de Catalunya, José Ballester, i que analitza l'evolució i perspectives de l'economia catalana.

D'aquesta manera, BBVA Research ha revisat lleugerament a l'alça les seves previsions per a Catalunya d'aquest any a causa de l'impacte de les mesures discrecionals que han impulsat les diferents administracions públiques de cara a la crisi perquè considera que contribuiran a esmorteir la caiguda del PIB català.

No obstant això, la previsió de creixement pel 2021, que ara se situa entre el 6% i el 6,5%, és inferior a la que vaticina l'informe BBVA Research del juliol, en el qual s'augurava un creixement pel 2021 del 7,4%, fet que Cardoso ha atribuït "en part" al fet que la caiguda del 2020 no serà tan forta com van preveure, perquè en aquest mateix informe se situava en el 12% i ara entre el 12% i l'11,5%.

"La revisió a la baixa del creixement de l'any vinent té a veure amb aquesta deterioració de la despesa que hem observat durant aquests últims mesos. Cal tenir en compte que aquesta mena de recessió que vivim és particularment negativa sobretot de cara a una economia en la qual els serveis són tan importants", ha afegit.

RECUPERAR L'ACTIVITAT EL 2023

Amb la recuperació prevista el 2021 no hi hauria prou per restituir el nivell d'activitat previ a la crisi i es preveu que per arribar-hi s'hauria d'esperar fins a finals del 2022 o principis del 2023.

Ha explicat que la previsió per al quart trimestre d'aquest any és d'entre el 2% i el 3%, malgrat que ha advertit que, si hi ha un "mal desembre" a causa d'un altre avanç de la pandèmia, es pot passar a un creixement negatiu.

Cardoso ha advertit que l'arribada de la vacuna i l'efecte dels fons Next Generation EU, a més de les reformes que es puguin dur a terme per fer front a les febleses estructurals de l'economia, són factors que poden generar una acceleració del creixement, sobretot durant la segona part del 2021.

OCUPACIÓ

L'informe també adverteix que, si es compleixen totes aquestes previsions, es perdrien unes 85.000 ocupacions entre el final del 2019 i el del 2021, la qual cosa suposaria un augment del 14,4% de la taxa d'atur, amb una caiguda de l'ocupació del 3,8% en 2020 i una pujada el 2021 de l'1,3%.

La caiguda de l'ocupació torna a ser més pronunciada entre els joves malgrat que, ha destacat Cardoso, ara els més grans de 35 anys representen més de la meitat de les persones que han perdut la seva ocupació a Espanya, per efecte de l'envelliment.

Per gènere, la crisi ha afectat de manera "més igualitària" homes i dones que la del 2008, segons l'informe, perquè ha afectat més els serveis en què hi ha més presència de dones, i menys a la construcció.

"El pes relatiu més gran de l'hostaleria en l'economia regional i la seva dependència de la demanda estrangera explicarien que hagin patit un impacte més marcat de la crisi al mercat laboral català, malgrat un ajust més moderat en la indústria i els serveis amb més teletreball", ha apuntat l'estudi.

ALTRES INDICADORS

L'entitat ha destacat que al novembre la despesa amb targeta de BBVA o en TPV de BBVA es va reduir un 18%, amb la contracció més alta en allotjament (-80%), restauració (-63%) i moda (-56%).

Ha apuntat que les exportacions catalanes s'haurien reduït fins el setembre un 14,1% interanual a causa de la reducció de les vendes exteriors en el sector automotriu d'un 28,5%, a més de les de béns d'equip (-2,7%) i béns de consum (-18,4%).

També ha assenyalat que les importacions de béns de capital es van reduir per sobre de la mitjana d'arreu d'Espanya i que la inversió en habitatge mostra fins al setembre una reducció en línia amb la resta d'Espanya: "En vista d'això, el consum i la inversió de les administracions públiques podrien actuar d'estabilitzadors econòmics".

Ballester, que també ha participat en la presentació de l'informe, ha destacat la importància que tots els agents posin de la seva part per sortir de la crisi "com més aviat millor".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés