Actualitzat 30/04/2019 17:27 CET

El PIB accelera el ritme: creix un 0,7% fins al març i un 2,4% anual impulsat per la inversió


EPDATA

MADRID, 30 Abr. (EUROPA PRESS) -

L'economia espanyola va créixer un 0,7% entre gener i març, una dècima més que en el trimestre precedent, gràcies, principalment, a la inversió, que va passar d'una taxa negativa del 0,2% en l'últim quart del 2018 a mostrar un creixement fins al març de l'1,5%, segons l'avanç trimestral de la Comptabilitat Nacional que ha publicat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

El consum, per la seva banda, va continuar mostrant aquest trimestre taxes positives, amb avanços del 0,3% en el cas de les llars (una dècima menys), del 0,7% en les institucions sense finalitats de lucre (set dècimes més) i del 0,4% en les Administracions Públiques, que iguala el creixement del trimestre anterior.

El PIB també ha pitjat l'accelerador en valors interanuals en mostrar en el primer trimestre un creixement del 2,4%, una dècima superior al del trimestre anterior. La demanda nacional va contribuir amb 2,2 punts al creixement, tres dècimes menys que en l'últim quart del 2018, mentre que la demanda externa va tornar a taxes positives i va aportar dues dècimes, en contrast amb les dues que va restar en l'últim trimestre de l'any passat.

Amb el repunt interanual del 2,4% que es va registrar en el primer trimestre de l'exercici, l'economia espanyola acumula 21 trimestres consecutius de taxes interanuals positives, mentre que amb l'avanç trimestral del 0,7% s'acumulen 22 trimestres consecutius d'alces.

El creixement trimestral del 0,7% que ha avançat aquest dimarts Estadística supera en una dècima les previsions que havia fet el Banc d'Espanya.

LA INVERSIÓ TORNA A TAXES POSITIVES EN L'INICI DEL 2019

Segons les dades de l'INE, el consum de les llars va desaccelerar una dècima el seu creixement trimestral entre gener i març, des del 0,4% al 0,3%. Alhora, la despesa pública va mantenir el seu creixement en el 0,4%, mentre que la despesa en consum de les institucions sense finalitats de lucre va avançar set dècimes, en contrast amb l'estancament observat en l'últim trimestre del 2018.

Per la seva banda, la inversió va tornar a valors positius en l'inici del 2019 en créixer un 1,5%, a diferència de la reculada del 0,2% de l'últim trimestre del 2018, pel creixement en un 3,8% de la inversió en maquinària, béns d'equip i sistemes d'armament. Per contra, la inversió en habitatge va moderar set dècimes el seu avanç fins al març, des de l'1,3% al 0,6%, i la inversió en productes de la propietat intel·lectual va disminuir un 1%, davant del creixement del 0,5% del trimestre anterior.

Entre gener i març, tant les exportacions com les importacions van presentar taxes negatives, del 0,5% en el primer cas i de l'1,1% en el segon. Aquesta evolució contrasta amb les taxes positives que es van registrar en el trimestre anterior (en l'últim trimestre del 2018 les exportacions van augmentar un 0,7% i les importacions no van experimentar cap variació).

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés