Actualitzat 11/06/2014 13:22

El petit comerç català demana indemnitzar els comerciants que no puguin pagar rendes més altes

Miquel Àngel Fraile, CCC
EUROPA PRESS

Vol equiparar-se a la protecció de l'habitatge basant-se a l'interès general

BARCELONA, 11 juny (EUROPA PRESS) -

La Confederació de Comerç de Catalunya (CCC) vol que el comerç urbà tingui la mateixa protecció legal que el dret a l'habitatge, i per aquesta raó ha reclamat que s'indemnitzi els comerciants de locals urbans que no puguin pagar les rendes que es revisin a l'alça i que per aquesta raó hagin d'abandonar-los.

Així ho ha dit aquest dimecres amb motiu del 30 aniversari de l'entitat el secretari general de la CCC, Miquel Àngel Fraile, en al·lusió a la Llei d'Arrendaments Urbans, que farà que els negocis amb més de 20 anys d'antiguitat puguin perdre el seu contracte de lloguer l'1 de gener del 2015 si no aconsegueixen renovar-lo abans, i que pot provocar un augment generalitzat en els preus dels arrendaments.

Aquesta llei faria que perillessin comerços emblemàtics que no poguessin fer front a les noves rendes, més altes, si bé Fraile ha indicat que dels 350 negocis que estan catalogats com a emblemàtics a Barcelona, tan sols perilla la continuïtat d'una trentena.

"El valor comercial ha superat enormement les rendes que pagaven nostres comerciants", ha apuntat Fraile, que ha explicat que s'ha creat una comissió tècnica formada per representants del sector i de l'Ajuntament per analitzar els comerços que calen protegir per singularitat comercial i patrimonial.

Tot i això, l'equiparació legal a l'habitatge que demana Fraile no és únicament per a comerços emblemàtics, sinó per a tota mena de negocis urbans: "Entenem que el comerç urbà ha de tenir protecció legal per l'interès general que aporta a la ciutat i el servei a la comunitat".

Fraile ha sostingut que la llei d'arrendaments no considera el comerç com un sector d'interès general com pot ser el dret a l'habitatge, i per aquesta raó estudia com donar cabuda dins del codi civil català aquesta demanda dels comerciants.

Segons ha dit, la llei d'arrendaments preveu una indemnització de 18 mensualitats per als comerciants si han d'abandonar el local, però no és d'obligatori compliment si el propietari s'oposa o no s'arriba a un acord: "Reclamem la recuperació de l'obligatorietat".

BLINDAR EL COMERÇ URBÀ

La CCC també ha reclamat que s'avanci en el tràmit de la llei de comerç catalana per blindar les competències de Catalunya, i també demana a la Generalitat que mantingui l'equilibri entre formats comercials, en al·lusió als 'outlets' de Viladecans, Cerdanyola del Vallès i la Jonquera, i a l'ampliació de La Maquinista a Barcelona.

"L'Incasol ha fet un molt bona feina durant molt temps, però els últims anys, per la llosa del deute, fa que hagi orientat la venda de sòl industrial a activitats comercials quan creiem que és un error. L'ofec dels comptes de la Generalitat és l'argument que ens donen, però creiem que és pa per avui i fam per demà", ha defensat Fraile.

"No podem malgastar els actius en polígons industrials o zones portuàries a base de propostes comercials que entenem que són més especulatives que conjunturals", ha afegit el secretari general de la CCC, que ha considerat necessari donar una estrebada d'orelles al Govern en aquest sentit.

INCREMENT DE VENDES D'UN 1%

Fraile s'ha mostrat optimista pel que fa a l'evolució de les vendes del comerç urbà, ja que en els quatre primers mesos d'aquest 2014 s'ha registrat un increment del 0,4%, si bé preveu que l'augment arribi a l'1% en el segon semestre aprofitant el "tsunami de Nadal".

"Tot el que havia de passar en el sector ja s'ha produït, i si hi ha tancaments ja no seran per la crisi", ha assenyalat Fraile, que ha afegit que fins i tot ja s'estan obrint nous negocis, i que el balanç d'obertures és superior al de tancaments, marcant així un clar canvi de tendència després de més de set anys de crisis.

Alhora, ha celebrat que Espanya lideri l'aplicació del nou Reglament comunitari per a les taxes d'intercanvi que ha aprovat el Parlament Europeu i que fixa una comissió màxima del 0,3% per als pagaments amb targeta de crèdit, i del 0,2% per a les operacions amb targeta de dèbit.

Ha calculat que el comerç català estalviarà 150 milions d'euros anuals gràcies a aquesta rebaixa de les comissions pel pagament amb targetes: "És una excel·lent notícia per animar el consum que ens farà més competitius".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés