Persones amb mobilitat reduïda protesten al Metro de la Sagrera pel mal ús dels ascensors

Publicat 14/8/2019 18:24:40CET
Protesta de persones amb mobilitat reduïda en l'estació de metro de la Sagrera.
EUROPA PRESS

Critiquen que els fan servir persones que no els necessiten i no se'ls dona prioritat

BARCELONA, 14 ago. (EUROPA PRESS) -

Persones amb mobilitat reduïda han protestat aquest dimecres a la parada de Metro de la Sagrera pel mal ús dels ascensors que fan els usuaris.

En aquesta parada de Metro conflueixen les línies L1, L5, L9 i L10 nord, i és al transbord per accedir a la L9 i L10 nord on membres de l'Assemblea de Diversitat Funcional de Barcelona s'han concentrat aquest matí.

Unes 15 persones amb mobilitat reduïda han evitat l'accés als ascensors a aquells per als qui no estan pensats i els han demanat que facin servir les escales mecàniques que porten a les andanes.

'Ascensors per a persones amb mobilitat reduïda. Facin servir les escales mecàniques' informava amb un micròfon el portaveu de l'Assemblea de Diversitat Funcional de Barcelona, José Miguel Esteban, a aquelles persones que els volien fer servir i no hi tenien dret.

Els ascensors en aquest transbord de la Sagrera són d'ús exclusiu per a persones amb mobilitat reduïda, dones embarassades, familiars amb infants i gent gran.

En declaracions a Europa Press, Esteban ha explicat que han impulsat aquesta acció per exposar que "no es respecta" l'exclusivitat als ascensors, i demanar que Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) dediqui personal per garantir-ho.

Esteban ha criticat que TMB "no ha posat els mitjans" per assegurar que així sigui i només ha col·locat un cartell davant dels ascensors, en el qual s'indica els qui poden fer-los servir.

Esteban, que fa tres mesos que fa servir la L9 per anar a jugar als escacs, ha avisat que el cartell no funciona i que es necessiten treballadors de TMB que "facin que es compleixi", com han fet ells aquest matí.

PARADES DE METRO ACCESSIBLES

Actualment estan adaptades el 92% de les estacions del Metro i el Govern de la Generalitat ha promès que totes les estacions de TMB ho estaran entre el 2023 i el 2024.

Les estacions pendents són les de Plaça Espanya, per on passen línies de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i la línia 1 i la 3 de Metro, i la de Maragall --L4 i L5 de Metro--.

També queden per adaptar les de Vallcarca --L3--, Urquinaona --L1 i L4--, Plaça de Sants --L1 i L5--, Clot --L1 i L2 de Metro i línies de Rodalies--, Ciutadella-Vila Olímpica --L4-- i Verdaguer --L4 i L5--.

Esteban ha criticat que el col·lectiu de persones de mobilitat reduïda fa molt temps que esperen que això passi: "Jo he complert 63 anys. Als nou anys jo ja ho estava reivindicant. Fa moltíssims anys que ho esperem".

Ha assenyalat que els problemes d'accessibilitat no acaben quan les estacions s'adapten i que també tenen dificultats per passar els torniquets quan surten a estacions com la de Rocafort --L1--, perquè són massa estrets i els han d'obrir una porta especial, per la qual cosa moltes vegades han d'esperar.

Ha afegit que s'han de revisar les estructures que es posen per fer-les accessibles, com les plataformes a les andanes, que ha avisat que a la L1 comencen a enfonsar-se pel pes i ja no els serveixen.

Pel que fa a l'estació de Metro de Jaume I --L4--, recentment inaugurada, Esteban ha remarcat que només és accessible en un sentit i no pels dos.

TMB

TMB insisteix en què els viatgers facin servir les escales mecàniques i cedeixin els ascensors a persones que els necessiten en estacions com La Sagrera, han destacat fonts de l'empresa consultades per Europa Press.

Han detallat que a la xarxa hi ha ascensors de gran capacitat d'ús general per a tots els viatgers, i uns altres més petits d'ús preferent per a persones amb mobilitat reduïda, com els de la Sagrera.

Com que ja s'havia advertit que aquests ascensors es continuaven fent servir de manera generalitzada, es va afegir senyalització de grans dimensions que especifica que són exclusius per a persones amb mobilitat reduïda.

Sobre si TMB adoptarà mesures addicionals, les mateixes fonts han explicat que s'està sospesant una campanya específica d'ascensors i seients d'ús preferent per a persones amb mobilitat reduïda, per reforçar els actuals missatges de bones pràctiques al transport públic.