Publicat 23/5/2019 18:27:52 +02:00CET

Perits de les defenses constaten que només 33 dels 101 policies lesionats l'1-O van ser agredits

Peritos de las defensas constatan que solo 33 de los 101 policías lesionados el 1-O fueron agredidos
SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

Afirmen que les contusions van poder produir-se per "una multitud de causes infinites", a part de puntades

MADRID, 23 maig (EUROPA PRESS) -

Dos perits que van analitzar un centenar d'informes mèdics sobre els agents de la Policia Nacional i Guàrdia Civil que van actuar durant el referèndum il·legal de l'1 d'octubre del 2017 han constatat davant la Sala del Tribunal Suprem que jutja el procés independentista que només 33 d'ells van tenir lesions provocats per agressions.

Així ho han manifestat els metges Xavier Crusí i Ferrán Caballero, que han estat cridats per la defensa de l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i de l'exconseller Raül Romeva, exercida per Andreu Van den Eynde, perquè expliquin l'informe sobre l'etiologia de les lesions patides pels agents de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, les parts mèdiques del qual formen part de la causa oberta al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i que s'inclouen en l'escrit d'acusació de la Fiscalia.

En aquest sentit, els perits han indicat que van analitzar els 101 casos als quals es fa referència en el relat acusatori, però que únicament han pogut estudiar les lesions de 60 informes, dels quals 52 els van realitzar "metges col·legiats" i els restants els van elaborar el servei mèdic d'emergències de Catalunya.

CAP HOSPITALITZACIÓ

La conclusió que han traslladat tots dos metges al tribunal que presideix el magistrat Manuel Marchena és que "la majoria de les lesions són lleus" i que no van detectar "cap cas greu". Alhora, Caballero ha assegurat que en "cap cas va haver-hi hospitalització" i ha concretat que per 32 dels casos es va prescriure un tractament, que en altres 12 es va receptar un "alleujament simptomàtic" i que en els 11 restants es "van immobilitzar dits d'una mà".

Després d'oferir aquestes dades, ha continuat dient que la "pràctica total" dels informes mèdics parlen de "contusions i erosions" i únicament en 33 "es refereixen a agressions". Ha afegit que aquesta "etiologia" pot produir-se per "multitud de causes infinites".

"Per exemple, hi ha una declaració en un informe mèdic en el qual el funcionari declara que té una contusió al peu perquè li ha caigut una porta metàl·lica en rebentar-la. Això no és una agressió", ha assenyalat el mateix metge.

EXEMPLES DE LESIONS

"Una contusió procedeix d'una agressió?", ha preguntat el fiscal Javier Zaragoza en el seu torn d'interrogatori per intentar acreditar que els agents van ser lesionats pels enfrontaments amb els concentrats alscol·legis electorals. "No necessàriament. Pot tenir una lesió si va pel carrer mirant el mòbil i s'ensopega amb un arbre", ha afirmat un dels perits.

El representant del Ministeri Públic ha seguit insistint en aquest aspecte i ha preguntat si una puntada, un cop o una caiguda imposada a la força pot generar contusions, a la qual sí ha rebut una contestació afirmativa. "I una lesió testicular?", ha continuat preguntant Zaragoza. "Per una puntada o per una infecció, que no és el cas", han afirmat els metges.

el més llegit

 1. 1

  Mor l'actor Quim Lecina, confundador del Teatre Lliure

 2. 2

  Josep Bargalló: "Totes les escoles acolliran els alumnes de famílies que ho necessitin"

 3. 3

  Sánchez espera reprendre al juliol la taula de diàleg amb la Generalitat de Catalunya

 4. 4

  La Casa Blanca nega que hi hagi un "racisme sistèmic" a la Policia americana

 5. 5

  L'Ajuntament de Barcelona és la institució "millor valorada" durant la pandèmia