Publicat 16/8/2020 14:54:46 +02:00CET

Pere Aragonès demana que Felip VI abdiqui i que PSOE i Podem obrin un debat sobre la monarquia

Pere Aragonès (ERC) en una reunió virtual amb altres partits sobre la monarquia
ERC

Afirma que el procés és "la millor aportació" per a una república espanyola

BARCELONA, 16 ago. (EUROPA PRESS) -

El coordinador nacional d'ERC i vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reclamat aquest diumenge l'abdicadió de Felip VI, i que PSOE i Unides Podem obrin un debat sobre la monarquia: "Si hi ha republicans al Govern de l'Estat s'ha de notar".

Ho ha dit en una reunió oberta celebrada telemàticament amb la presidenta d'Adelante Andalucía al Parlament andalús, Teresa Rodríguez; la portaveu del BNG, Ana Pontón, i la membre de Més per Palma i regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat de Palma, Neus Truyol.

Aragonès ha reclamat màxima transparència sobre on és el rei Joan Carles i sobre quin serà l'actuació del Govern central, al·legant que "hi ha una fiscalia que va molt ràpid contra la dissidència, i ha d'anar igual de ràpid quan és l'ex-cap de l'Estat qui presumptament ha comès determinats delictes".

Ho ha demanat especialment als socialistes: "El PSOE moltes vegades el 14 d'abril penja banderes republicanes a Twitter, però a principis d'agost protegeix la fugida de Joan Carles. És a ells als qui hem d'exigir responsabilitats".

FELIP VI: ÉS "NECESSARI" ABDICAR

"Però sobretot a Felip VI, perquè al final, si Joan Carles s'ha escapolit de l'Estat, és pel consentiment, el suport i la complicitat de Felip VI": li ha demanat abdicar i ha destacat que alguns mitjans internacionals apunten a que podria ser beneficiari dels presumptes casos de corrupció del rei emèrit.

"Per a nosaltres no és només necessària l'abdicació de Felip VI, sinó que aquest procés, aquesta agenda republicana, es plasmi amb el dret a l'autodeterminació", ha dit.

MONARQUIA "CORRUPTA I QÜESTIONADA"

Aragonès ha definit la monarquia espanyola com "absolutament corrupta i absolutament qüestionada" i ha criticat la inviolabilitat de la corona i la impunitat dels presumptes negocis de Joan Carles.

"S'està mantenint el règim del 78 sobre la base de la consolidació de la monarquia com la institució paraigua de tot aquest règim", i ha afirmat que així es pot veure amb la politització de la justícia i amb l'ús de la Guàrdia Civil i d'altres forces de seguretat de forma repressiva, segons ha dit textualment.

Ha afegit que en molts àmbits hi ha una ideologia conservadora i monàrquica que ha segrestat les institucions democràtiques, i ha afegit que si a dalt de tot de l'Estat hi ha males pràctiques això acaba contaminant els altres poders: "Ho veiem en la cúpula del poder judicial, i també en determinats cossos de l'Estat profund".

"EL NOSTRE MODEL SERIA DE DUES REPÚBLIQUES"

Aragonès ha defensat la importància que una agenda republicana es plasmi també amb l'exercici del dret a l'autodeterminació: "Són tots els cadenats del règim del 78 que estan limitant la prosperitat i la llibertat dels nostres respectius pobles".

"Nosaltres a Catalunya tenim molt clar que el camí es diu república, que és república catalana", i que vol mirar en peus d'igualtat o amb fraternitat tots els processos similars que es produeixin en altres territoris.

Ha afirmat que a Catalunya hi ha una clara i aclaparant majoria republicana, i avançar en el projecte independentista català és "la millor aportació que es pot fer als amics i companys republicans del conjunt de l'Estat".

"El nostre model seria de dues repúbliques: una república catalana que es pugui relacionar com a estat independent en plena igualtat amb una república espanyola", i ha afegit que el procés sobiranista va a favor de la gent i no en contra de ningú.