El president de la Generalitat, Pere Aragonès.
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

Reconeix "passos" del Govern central per solucionar el conflicte però no veu normal que hi hagi presos

BARCELONA, 7 (EUROPA PRESS)

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest dilluns reprendre el diàleg i la negociació amb el Govern central: "És una oportunitat i una obligació", tot i que ha reconegut que hi haurà dificultats.
 
Ho ha dit en l'acte de condecoració a l'editor Javier Godó en el 250è aniversari de Foment del Treball, al qual han assistit el president de la patronal, Josep Sánchez Llibre; el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín; la delegada del Govern central a Catalunya, Teresa Cunillera, i el president del Govern central, Pedro Sánchez, en el primer acte en el qual coincideix amb Aragonès, tres dies després de la seva conversa telefònica.
 
"És l'hora de reprendre el camí del diàleg i la negociació. No serà fàcil, crec que serà molt difícil, extraordinàriament difícil. Però és una oportunitat i crec que, sobretot, és una obligació abordar-lo pel bé dels ciutadans de Catalunya, per la prosperitat econòmica, pel progrés social tan necessari i per la defensa dels drets individuals i col·lectius".
 
Aragonès ha sostingut que el Govern central i la Generalitat parteixen de posicions allunyades però que tots dos han de treballar per resoldre el conflicte català: "Cal superar el bloqueig i tornar a avançar".
 
El cap de l'executiu català ha destacat que ha estat el primer acte que coincideix amb Sánchez des que va ser nomenat president de la Generalitat: "Aquests dies s'ha parlat molt sovint de la necessitat d'iniciar una etapa de normalització política. Quan es diu que una cosa s'ha de normalitzar és que partim d'una situació que no és normal".
 
En aquest sentit, ha apuntat que el Govern central i el de la Generalitat difereixen sobre què és i què no és normal, i ha advertit que, per ell, "no és normal que hi hagi presos polítics i exiliats i que Catalunya no pugui decidir el seu futur".

"ESCOLTAR TOTES LES PROPOSTES"

Entén que el govern de Pedro Sánchez tindrà una altra concepció, però ha reclamat escoltar totes les opcions "amb el mateix respecte i consideració", i també escoltar l'opinió de la societat catalana, que considera que de manera reiterada s'expressa a les urnes a favor de l'autodeterminació i l'amnistia.
 
Precisament, ha reiterat que aquestes dues propostes seran les que el seu govern portarà a la taula de diàleg com les solucions al conflicte: "El Govern d'Espanya tindrà les seves i totes s'han d'escoltar i respectar. Hem d'obrir una nova etapa de diàleg i negociació per poder obrir acords. Cal escoltar totes les propostes".
 
Aragonès ha constatat que el Govern central ha fet passos per avançar en la solució al conflicte, perquè ha reconegut que "mai abans per part de l'Estat s'havia rebut la necessitat d'abordar un conflicte d'aquesta naturalesa".
 
"Ens podem situar en una posició immobilista o en una posició afavoridora de solucions. Clarament el Govern de Catalunya ens volem posar al costat de les solucions i defensarem les nostres propostes. El Govern de l'Estat evidentment defensarà les seves però la responsabilitat de tots és començar un camí per trobar solucions", ha conclòs.

GRANS TRANSFORMACIONS

El president de la Generalitat ha defensat el diàleg com una part de la transformació democràtica que necessita Catalunya i que engloba dins les quatre grans transformacions que considera que ha d'impulsar el nou Govern: la social i econòmica, la verda, la feminista i la democràtica.
 
Per aquests canvis, ha reclamat la implicació dels agents econòmics i socials per trobar solucions "des de la lleialtat al país i la fidelitat a la seva gent, prioritzant sempre l'interès general i el bé comú".
 
Aragonès ha apostat per impulsar una transformació del model productiu català per fer-lo més resilient i sostenible, i ha avisat que la reconstrucció després de la crisi que ha provocat la pandèmia "no es pot sostenir, com ha passat en crisis anteriors, en una reducció dels salaris reals i la pèrdua de drets laborals", sinó en la innovació i el talent per consolidar un nou model de relacions laborals.
 
Al començament del seu discurs, ha felicitat Godó per la seva condecoració i per haver fet de 'La Vanguardia' un testimoni de la història de Catalunya "jugant un paper no només d'espectador, sinó de protagonista", i ha reconegut la trajectòria de Foment del Treball i la seva contribució al progrés social i econòmic.
 
A l'acte també hi han assistit el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa; l'expresident del Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà; els secretaris generals de CCOO i la UGT a Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, i el president del Cercle d'Economia, Javier Faus, entre d'altres.
 
 
Más noticias



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés