Publicat 1/10/2019 13:28:29 +02:00CET

Pensionistes i jubilats insten a reforçar els sistemes de salut i dependència

Mans d'una persona gran.
PIXABAY - Archivo

BARCELONA, 1 oct. (EUROPA PRESS) -

Pensionistes i jubilats de Plataforma Unitària de la Gent Gran de Catalunya, CCOO i la UGT han instat a incrementar la dotació dels sistemes públics de la dependència, salut i serveis socials, que actualment troben insuficient malgrat ser elements "essencials per aconseguir envellir en condicions saludables i amb autonomia".

En el manifest pel Dia internacional de les persones grans, que se celebra aquest dimarts, han lamentat que "es parla molt de l'envelliment actiu, i també dels problemes de les persones grans, però la realitat és que les administracions públiques no compleixen amb l'obligació de buscar prou recursos" per cobrir les necessitats d'aquestes persones.

El col·lectiu "és molt vulnerable a les polítiques de retallades", i alhora sovint s'està convertint en sostenidor de les generacions futures, perquè les pensions són la principal font d'ingressos de més del 25% de les llars, davant la qual cosa han reclamat millorar el sistema de pensions.

Han demanat derogar la reforma de les pensions del Govern del PP del 2013 i la reforma laboral, que consideren "un fracàs", en un manifest que adrecen al conjunt dels poders públics de Catalunya i del conjunt de l'Estat la reclamació d'aplicar de manera transversal la perspectiva de gènere i replantejar el sistema productiu i fiscal.

DESIGUALTATS AL LLARG DE LA VIDA

Cal abordar les desigualtats al llarg de totes les etapes de la vida, perquè "les polítiques públiques han de garantir l'exercici efectiu dels drets, de la mateixa manera que promoure la redistribució de la riquesa, perquè hi ha marge per millorar la contribució fiscal i aconseguir un sistema fiscal més just".

També veuen necessari que les polítiques socials compleixin el seu objectiu final i arribin a cobrir les necessitats bàsiques dels col·lectius més necessitats: "Seguim constatant que, massa vegades, aquestes mesures es prenen unilateralment, sense comptar amb els sindicats, legítims representants dels treballadors i els pensionistes".