Publicat 10/9/2019 12:11:09 +02:00CET

La pensió mitjana d'un treballador autònom a Barcelona és 516 euros inferior a la d'un assalariat

Eduardo Abad UPTA
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 10 set. (EUROPA PRESS) -

La pensió mitjana d'un treballador autònom és 523,02 euros inferior a la d'un assalariat, segons es desprèn d'un estudi que ha dut a terme la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA).

No obstant això, UPTA ha posat en relleu que entre els autònoms i els assalariats de les mateixes províncies les diferències també són "molt accentuades".

Així, en el cas de Madrid, la diferència és aproximadament de 651 euros, a Barcelona és de 516 euros, i a Sevilla la bretxa assoleix els 384 euros.

Tanmateix, les diferències no es produeixen únicament entre assalariats i autònoms. De fet, UPTA ha ressaltat que entre els autònoms també hi ha "grans diferències".

De fet, la pensió mitjana de jubilació dels autònoms rurals tot just supera els 725 euros, mentre que els autònoms de les grans ciutats cobren una prestació que ronda els 850 euros.

El president d'UPTA, Eduardo Abad, creu que aquest ha de ser "un dels grans debats del futur". "Cal solucionar aquesta situació i les quanties que perceben els autònoms en concepte de pensió i sobretot en el cas de la pensió de jubilació", ha ressaltat.

Per a Abad, és "un drama" que, "després de cotitzar tota una vida", els autònoms percebin pensions que en molts casos "no els asseguren ni un mínim d'ingressos per viure amb dignitat".

"És vital que dissenyem un nou model de cotització que permeti a milers de treballadors autònoms regularitzar les seves cotitzacions abans de finalitzar l'any corrent", ha remarcat.

També considera que cal plantejar als treballadors autònoms la necessitat d'augmentar les bases de cotització de cara a la seva jubilació.

En aquest sentit, creu que ha de ser l'Estat qui, a través d'iniciatives de cotitzacions, desenvolupi els mecanismes fiscals necessaris perquè això es produeixi de manera natural.

"Aquest problema sí que és una prioritat pels més de tres milions de treballadors autònoms i no la capitalització de seients en un hipotètic govern de coalició i ho hem de resoldre", ha postil·lat Abad.