Publicat 29/11/2014 16:39

Pedro Sánchez reconeix que la reforma de l'article 135 de la Constitució es va fer de manera "clarament precipitada"

Pedro Sánchez
EUROPA PRESS

MADRID, 29 nov. (EUROPA PRESS) -

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, reconeix que la reforma de l'article 135 de la Constitució que el Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero va pactar amb el PP el 2011 es va fer "de manera clarament precipitada" i sense "debat previ", i per aquesta raó defensa ara la necessitat de "completar-lo", aquesta vegada sense "robar a la ciutadania" aquest "necessari debat".

Així ho posa de manifest en un article que el líder dels socialistes publica aquest dissabte al diari 'El Mundo', en què aplaudeix el "gest" que "valentament" va liderar llavors Zapatero, perquè "va evitar la intervenció", però en el qual també reconeix que, tres anys després, cal reformar l'article per garantir els drets socials.

D'aquesta manera, Sánchez admet que els dos "principis" que, segons la seva opinió, defineixen els socialistes, i que es resumeixen en "la prioritat de la gent sobre l'economia" i en "la defensa del debat previ a les grans decisions", van quedar "subvertits en el tempestuós estiu del 2011", en consagrar a la Constitució la "prioritat absoluta" del pagament del deute.

"Jo mateix vaig participar en les reunions preparatòries de la reforma, i jo mateix vaig defensar en públic la seva necessitat", recorda, per afegir que en aquell moment Espanya "tenia el seriós risc de ser intervinguda" i van creure que així satisfarien "la voracitat dels anomenats 'mercats'".

Alhora, Sánchez explica que van prendre aquesta decisió perquè confiaven que l'acord tancat llavors amb el PP "es mantindria després, quan toqués parlar de la Llei d'Estabilitat Pressupostària", i que "els conservadors" acceptarien les seves propostes per a "una estabilitat pressupostària sense dogmes, adaptada al cicle econòmic".

NO ES PENEDEIX

"No em penedeixo d'aquell vot positiu perquè el vaig exercir amb lleialtat i responsabilitat. Però els esdeveniments posteriors van demostrar que vam cometre alguns errors de càlcul. Els especuladors no van prestar cap atenció al nostre canvi constitucional i la nostra prima de risc va continuar pujant", lamenta.

"Vam eludir completament el debat necessari en una reforma d'aquest calat. I vam permetre, finalment, que aquestes dues paraules que ofenen la moral de l'esquerra --prioritat absoluta-- quedessin gravades en la nostra Carta Magna associades al pagament del deute", continua.

Tot i això, defensa que els socialistes segueixen reivindicant el principi d'estabilitat pressupostària, ja que "tenir uns comptes públics sanejats és la garantia d'un Estat del Benestar sostenible en el temps". "De la mateixa manera, garantim el pagament del deute públic. Creiem que la solvència del nostre país és determinant perquè els mercats ens permetin finançar beques, hospitals, escoles i infraestructures", afegeix.

Sobre aquesta qüestió, Sánchez aprofita per criticar els qui "juguen" de manera "irresponsable" amb la idea de no pagar el deute o de qualificar un tipus de deute com a legítim i un altre com a il·legítima. Això, segons la seva opinió, és "posar en risc" la solvència de l'economia espanyola, "el que seria fatídic per al present i futur del país". "Però entre un impagament i el dogma de la 'prioritat absoluta' hi ha espai per a la política econòmica socialdemòcrata", insisteix.

"Proposem blindar a la nostra Constitució drets que els progressistes sí estimem que són prioritat absoluta i que constitueixen el que institucions com l'Organització Internacional del Treball o el G-20 han considerat 'sòls socials' imprescindibles en un país decent, com és el finançament dels tres pilars clàssics de l'estat del Benestar. L'article 135, tal com va quedar precipitadament escrit, ens sembla incomplet amb aquesta visió. Per això hem anunciat la nostra disposició a modificar-lo. I fer-ho després d'un necessari debat que aquesta vegada no hem de robar a la ciutadania", conclou.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés