Publicat 15/02/2020 17:17CET

Pedro Sánchez promet que el diàleg amb Catalunya no anirà en detriment de les necessitats d'altres autonomies

MADRID, 15 febr. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern central i líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha proms aquest dissabte que el dileg per afrontar el problema amb l'independentisme a Catalunya no anir en detriment de les necessitats d'altres autonomies.

"Superar el conflicte que divideix els catalans entre ells i que tensiona lgicament les relacions entre Catalunya i el conjunt del país és fonamental per continuar avanant. Per l'atenció a aquest problema no es far en perjudici d'altres necessitats territorials urgents", ha garantit en la seva intervenció davant el Comit Federal del PSOE, reunit aquest dissabte a Madrid.

Sánchez ha nomenat a continuació algunes d'aquestes necessitats urgents. "Extremadura necessita un tren digne i el necessita ja; Múrcia necessita que el Mar Menor recuperi la vida que va tenir; Castella i Lleó demana que conjuminem forces per revertir la despoblació, tots els agricultors d'Espanya miren amb preocupació el debat de la PAC a Brusselles i demanen la defensa dels seus drets i la seva economia", ha enumerat.

"Cadascun dels ciutadans i ciutadanes d'Espanya esperen atenció a les seves demandes. El meu compromís és que la tindran", ha afirmat Sánchez, responent els temors que els presidents d'Aragó i Castella-la Manxa, Javier Lambán i Emiliano García-Page, respectivament, han expressat pel que fa a que els independentistes catalans rebin un tracte de favor econmic en detriment d'altres autonomies.

En les seves paraules davant el mxim rgan entre congressos del PSOE, Sánchez també ha enumerat els principis sobre els quals es basar el dileg que es disposa a entaular amb el Govern.

En primer lloc, aquest dileg buscar aconseguir "solucions compartides i viables que representin a una mplia majoria de catalans". "Volem i necessitem un acord tan ampli com el qual va illuminar el primer autogovern de Catalunya a l'empara de la Constitució", ha assenyalat.

Per perqu aquest dileg avanci i prosperi, necessitar, adverteix Sánchez, d'"estabilitat política a Espanya i a Catalunya", en primer lloc, així com d'una "confiana creixent entre els interlocutors, abordant primer els assumptes on les posicions estan més acostades", aix és, aparcant la reivindicació dels independentistes sobre l'autodeterminació.

Sánchez s'ha referit al conflicte amb l'independentisme a Catalunya com un dels reptes principals que el seu Govern es disposa a afrontar.

"Hem de superar aquestes tensions territorials que han consumit i consumeixen tanta energia al debat públic al nostre país i hem d'aconseguir alhora un equilibri i una cohesió territorial entre les zones més densament poblades que concentren renda, serveis, capacitat de producció i grans extensions d'Espanya que estan desateses, en risc de despoblació severa", ha urgit.

SUPERAR UNA "DIALCTICA ESTRIL"

Sánchez ha fet una crida a superar la "dialctica estril" que, en la seva opinió, han entaulat els partits independentistes i les formacions de dreta, entre "aquells que dibuixen una Espanya que es comporta com una potncia despietada i opressora enfront d'uns territoris desatesos i sotmesos, i d'un altre costat els qui recelen de qualsevol diversitat com una amenaa perqu tenen una visió uniforme d'Espanya que acaba a l'M-50".

Per Espanya, segons el parer de Sánchez, "és plural" i des d'aquesta concepció vol avanar el Govern de coalició amb l'objectiu de "superar una dcada plena d'errors" que va deixar un rastre "nefast" de desigualtat i de "fractura territorial".

No obstant aix, una gran majoria de ciutadans a Espanya i Catalunya, ha afirmat Sánchez, "no donen suport a perllongar per més temps el recel, l'enemistat i la desconfiana" i volen en canvi "superar la polarització i exigeix el retrobament".

Després d'advertir que "no canviar de cop en un mes el que s'ha abonat amb tanta intensitat en els darrers 10 anys", Sánchez ha manifestat el seu desig que "almenys el rumb" sí es canvi "immediatament" i aquesta dcada sigui recordada com la del "dileg social i territorial". "Una democrcia forta és la que dialoga", ha afegit abans de demanar al PP al fet que se sumi a aquest dileg.

ENCRRECS Al PP

En vespres de la seva cita a La Moncloa amb el líder del PP, Pablo Casado, amb qui es veur dilluns a partir de les 12.00 hores, Sánchez ha advertit que "molta gent" al país est "sorpresa davant el nivell de belligerncia de les oposicions de dretes". "Els espanta el grau de lluita permanent en qu sembla que s'han installat", ha incidit.

Sánchez est convenut que els espanyols "prefereixen una política útil, que visqui pendent de la gent i no de si mateixa, capa de resoldre problemes" i no inventar-los o agreujar-los.

En la seva opinió, la "crispació exagerada" que practiquen el PP, Cs i Vox respon al "mal perdre" de la dreta espanyola i al seu objectiu de desviar l'atenció de les mesures socials que est emprenent el Govern, com la pujada del salari mínim, de les pensions o el projecte de llei per regular l'eutansia, que accepten, segons ell, una gran majoria d'espanyols.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés