Pedro Sánchez, sobre portar Puigdemont: "La Fiscalia de qui depèn? Doncs ja està"

Publicat 6/11/2019 12:00:15CET
El president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, intervé en un míting del PSOE a Gijón (Espanya) el 5 de novembre del 2019.
Damián Arienza - Europa Press

MADRID, 6 nov. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern espanyol i candidat a la reelecció, Pedro Sánchez, ha defensat que la Fiscalia depèn de l'executiu central per demostrar que el seu gabinet treballa per aconseguir portar a Espanya l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont.

"La Fiscalia de qui depèn?", ha contestat Sánchez en una entrevista a RNE, recollida per Europa Press, quan li han preguntat per la promesa que va fer en un debat de portar a Puigdemont com si es tractés d'un compromís electoral. Quan l'entrevistador ha dit que depenia de l'executiu, Sánchez ha afegit: "Doncs ja està".

No obstant això, durant la causa del procés, Sánchez va defensar la independència i l'autonomia de la Fiscalia pel que fa al Govern central quan l'independentisme li demanava que hi influís perquè no acusés de rebel·lió els dirigents empresonats.

Sánchez ha explicat que quan dilluns en el debat va anunciar que portaria Puigdemont a Espanya es referia al fet que la Fiscalia va demanar al jutge instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, que reactivés l'euroordre contra el líder independentista.

"Espero que més aviat que tard Puigdemont reti comptes davant la justícia espanyola", ha assenyalat, després de precisar que tot depèn del temps que la justícia belga trigui a respondre a la sol·licitud.

També ha justificat la recuperació del delicte d'organització de referèndums il·legals perquè l'independentisme català està amenaçant de tornar a reprendre la via unilateral.

Ha advertit que consultes com la de l'1 d'octubre del 2017 que "qüestionen la integritat territorial" d'Espanya són elements de "discòrdia" i "d'enquistament de la situació política a Catalunya", on la majoria de ciutadans són partidaris de continuar a Espanya.

Davant l'amenaça de radicals independentistes d'interferir en la jornada electoral, ha assenyalat que s'ha desplegat "un nombre important" d'efectius de les forces i cossos de seguretat de l'Estat i ha subratllat que "totes les institucions" --també la Generalitat-- tenen el deure de garantir el "funcionament de la jornada electoral".