Pedro Sánchez demana "patriotisme social": "No podem entregar al mercat béns com la salut o l'educació"

Publicat 4/1/2020 11:47:35CET
El president de Govern en funcions i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, pronuncia el seu discurs a la tribuna del Congrés dels Diputats durant la primera sessió del debat de la seva investidura en la XIV Legislatura a Madrid (Espanya).
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 4 gen. (EUROPA PRESS) -

El candidat a la Presidència del Govern central, Pedro Sánchez, ha assegurat, durant la seva intervenció al debat d'investidura del Congrés, que defensarà l'economia social de mercat, "tal com estipula la Constitució", però ha advertit que no creu en una societat de mercat. Per això, ha fet una crida "als qui invoquen el patriotisme" i que, al seu judici, "haurien de posar atenció en el públic". "Aquest és el patriotisme social", ha asseverat.

"No es poden entregar al mercat béns com la salut, com l'educació, com la seguretat o com el futur i la vida, en definitiva, de les persones", ha recalcat en defensar que entre els impulsos de la naturalesa humana estan la generositat, la solidaritat i l'empatia, a més de la persecució de l'interès personal.

"Existim com a comunitat i en el públic és on ens reconeixem, ens vincula i ens representa com a societat", ha argumentat Sánchez en recordar que "Espanya és l'educació pública dels nostres fills, les pensions públiques de la nostra gent gran, la sanitat pública dels nostres familiars, l'ajuda als nostres veïns davant les catastrofes", entre d'altres aspectes.

Així, ha destacat que la coalició progressista de govern que vol liderar es defineix per la defensa dels serveis públics, i recull el valor de la justícia social per retallar les "desigualtats agudes" que pateix "bona part" de la societat.

Per això, en el capítol de drets socials, ha instat a recuperar-los al mateix temps que ha reiterat "la defensa del públic" i el "blindatge constitucional del sistema públic de serveis socials com a quart pilar", en al·lusió a la reducció de llistes d'espera en dependència i a la millora de les quanties.

Així mateix, ha recordat els 12 milions de persones que estan en risc d'exclusió social, la precarietat i pobresa de molts treballadors, especialment joves i dones, la pobresa infantil, la baixa natalitat i les dificultats d'emancipació dels joves i la necessitat d'una redistribució.

Tampoc ha volgut oblidar "una problemàtica creixent als carrers", en referència a les persones grans que estan soles, per la qual cosa ha anunciat una estratègia contra la solitud no desitjada, així com pensions dignes i una revaloració del sistema.

En la lluita contra la pobresa, ha anunciat que s'aplicarà una garantia de renda per a les famílies així com un ingrés mínim vital "que rescati de la pobresa els sectors més vulnerables".

"Protegirem la infància i l'adolescència", ha afegit, i ha avançat que "és el moment de culminar la Llei per a la Protecció integral de la Infància i l'Adolescència davant de totes les formes de violència", que lluitarà contra la pobresa infantil i impulsarà mesures per ajudar els joves perquè, com ha recordat, "només 19 de cada 100 joves s'emancipen".

En aquest punt, ha assenyalat l'accés a l'habitatge com "un dels problemes més greus que afrontem com a societat" per la qual cosa "aquest govern treballarà amb un full de ruta clar".

En discapacitat, ha recordat la reforma pendent de l'article 49 de la Constitució per eliminar els termes 'disminuït' i 'minusvàlid' i substituir-los per 'persones amb discapacitat' i afegir la protecció i promoció dels drets d'aquest col·lectiu, a més de continuar "avançant en els drets de les persones amb diversitat funcional", entre d'altres aspectes.

D'altra banda, ha indicat que es protegirà "tot tipus de famílies", entre les quals figuren les LGTBI, amb mesures de suport perquè puguin adoptar, així com noves estratègies per impulsar els drets d'aquest col·lectiu.

"REVERTIR LA SITUACIÓ DE 'L'ESPANYA BUIDADA'"

La denominada 'Espanya buidada' també ha ocupat part del seu discurs en recordar que "moltíssimes zones s'han anat buidant" i ha considerat "urgent revertir aquesta situació" que el futur Govern central pal·liarà a través d'una estratègia del talent demogràfic amb la finalitat de "consolidar l'Estat de Benestar inclusiu en zones rurals".

En aquest sentit, ha anunciat que inclouran mesures per dotar aquestes zones d'Internet amb velocitat superior a 30 megabyte, a més de millorar les infraestructures existents i els serveis de transport, o garantir l'accés a atenció sanitària a domicili. A més, per estimular la recuperació econòmica crearan una Oficina contra la Despoblació en comarques rurals "que requereixen una intervenció urgent".

Contador