Actualitzat 22/04/2018 14:08

Pedro Sánchez demana cooperació a Alemanya per fer front a l'amenaça de l'independentisme a Catalunya

El líder del PSOE, Pedro Sánchez
PSOE

   Defensa a Espanya com una "democràcia plena governada per l'Estat de Dret" amenaçada pel secessionisme, que ha decidit saltar-se la llei

   MADRID, 22 abr. (EUROPA PRESS) -

   El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha demanat aquest diumenge a Alemanya que cooperi amb Espanya, una "democràcia plena", per fer front a l'"amenaça" del moviment independentista català, que ha decidit "infringir la llei" per aconseguir els seus objectius polítics.

   Sense apel·lar de manera directa a l'ordre d'entrega de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont demanada per Espanya a Alemanya i que té pendent resoldre un tribunal alemany, Sánchez ha recordat el paper "fonamental" que va representar la cooperació judicial europea perquè fos possible derrotar amb l'Estat de Dret a la banda terrorista ETA, que en setmanes anunciarà la seva dissolució definitiva.

   "Aquesta és l'Europa per la qual val la pena lluitar. L'Europa de la cooperació, de la integració, de la solidaritat. L'Europa que es troba en els nostres valors compartits i l'apel·lació a un demos cívic que transcendeix fronteres", ha subratllat.

   Sánchez ha intervingut al Congrés extraordinari que el Partit Socialdemòcrata alemany SPD celebra a Wiesbaden per triar la seva nova presidenta. L'objectiu del seu discurs ha estat fer pedagogia sobre la crisi a Catalunya i suplir la deficient tasca de comunicació que l'Executiu de Mariano Rajoy ha fet fora d'Espanya per contrarestar la propaganda independentista.

   Després de defensar de manera contundent que Espanya és avui una "democràcia consolidada governada per l'Estat de Dret" que integra la diversitat en un sentit federal molt similar a com ocorre a Alemanya, ha advertit que el moviment secessionista català no només amenaça la integritat territorial d'Espanya sinó el mateix projecte europeu.

   Són els valors europeus de la integració, la solidaritat entre Estats membres i la comprensió mútua els que estan "en risc" amb el desafiament independentista català, ha advertit Sánchez.

   El secretari general del PSOE ha explicat als seus col·legues que la defensa d'un projecte polític com l'independentista és "legítim" a Espanya, però el que no està permès és "saltar-se la llei" per aconseguir aquest objectiu.

   "Ningú pot infringir una Constitució democràtica al segle XXI a Europa per aconseguir objectius polítics", ha avisat, abans d'explicar que el moviment independentista català "va decidir fer fallida la llei" perquè sabia que no tenia una majoria social darrere, "ni tan sols a Catalunya", que li permetés aconseguir aquesta meta de manera democràtica.

CRÍTICS AMB RAJOY, LLEIALS AMB L'ESTAT

   Sánchez ha reconegut que el PSOE ha estat i segueix sent "molt crític" amb l'actuació, o millor dit, amb la "inacció" del Govern de Mariano Rajoy, que ha comès "errors importants", entre ells ser incapaç d'entaular un diàleg amb els independentistes i assimilar la diversitat territorial com una riquesa i no com una amenaça.

   I encara que està convençut que amb un Govern socialista mai s'hagués arribat a aquest punt, ha defensat la resposta de l'Estat de Dret espanyol enfront del secessionisme perquè els socialistes, ha garantit, mai seran "deslleials amb l'Estat de Dret" i la Constitució.

   I ha culpat els independentistes de no haver respost a cap de les trucades dels socialistes encaminades a estendre ponts d'enteniment, com la creació de la comissió d'estudi al Congrés dels Diputats per avaluar el model autonòmic espanyol, de la qual es van desvincular des del principi.

   La intervenció de Sánchez, molt aplaudida i que ha arrencat fins i tot algun crit d'admiració entre el públic, també ha perseguit insuflar ànim entre els socialistes europeus, que no travessen el seu millor moment.

REBEL·LAR-SE CONTRA EL POPULISME

   Sánchez ha animat els seus col·legues a rebel·lar-se contra els partits populistes que prometen "solucions simples davant de problemes complexos" com el canvi climàtic, la revolució tecnològica, la desigualtat, la immigració o el terrorisme.

   I a fer front "als que diuen que l'única alternativa és fer marxa enrere al rellotge de la història", ha reivindicat, fent una crida a mirar el futur "amb esperança", perquè la por i la resignació només "beneficien a aquells qui prometen receptes del passat".

   Mirar sense por com reflecteixen els rostres dels alemanys que es van llançar al carrer el 1961 per donar la benvinguda al president nord-americà John F. Kennedy en la seva visita a Berlín, malgrat que la ciutat acabava de ser dividida per un mur i penjava sobre tots ells l'amenaça de la Guerra Freda entre Occident i el bloc comunista.

   Imatges "inspiradores" per a Sánchez, recollides en una fotografia que té en el seu despatx de la visita de Kennedy al llavors alcalde de Berlín, Willy Brandt, a la qual s'ha referit en l'arrencada de la seva intervenció.

   El líder socialista té previst aprofitar la seva presència al Congrés del SPD per entrevistar-se, entre d'altres, amb el ministre alemany de Finances, el socialdemòcrata Olaf Scholz, membre del Govern de coalició entre els democristians d'Angela Merkel i el SPD.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés