Publicat 21/06/2015 15:31

Pedro Sánchez assumeix que estarà "obligat al diàleg" i l'acord però promet mantenir l'"autonomia" del PSOE

Pedro Sánchez asume que estará "obligado al diálogo"
EUROPAPRESS

Fixa "eradicar l'atur i la corrupció" com els seus "desafiaments" i diu que "l'única revolució" que falta a Espanya és la del "respecte"

MADRID, 21 juny (EUROPA PRESS) -

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha assumit aquest diumenge, després de ser proclamat candidat a la presidència del Govern espanyol, que el "panorama polític" a Espanya ens "obliga al diàleg" a tots i ens avoca a l'acord, però s'ha compromès a mantenir l'"autonomia" del projecte socialista.

Així ho ha assenyalat el líder del PSOE davant d'unes 2.000 persones reunides al teatre Circ Price per fer la seva proclamació com a candidat a La Moncloa, després de ser proclamat aquest diumenge pel Comitè Federal del partit.

Sánchez ha estat acompanyat pels 'barons' del partit, entre els quals hi ha la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, i el president en funcions del principat d'Astúries, Javier Fernández, i per l'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero, l'exvicepresident Alfonso Guerra i l'exsecretari general del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba.

Flanquejat per una enorme bandera d'Espanya projectada a l'esquena seva, Sánchez ha proclamat que el PSOE és el partit "més important de la història" d'aquest país, en què "no hi ha hagut una força política capaç d'unir i integrar a més persones en la vida i la història comuna d'Espanya" com la dels socialistes.

El líder del PSOE, que ha rebut la confirmació de la seva candidatura "amb humilitat i amb emoció", s'ha compromès a "eradicar l'atur i la corrupció" si arriba a La Moncloa, on aspira a posar en marxa "un govern que basi la seva força en l'exemplaritat i en l'alternativa constructiva". "Liderarem el bon Govern des de la moderació, amb alternatives valentes i constructives", ha insistit.

Sánchez s'ha ofert per a liderar la tasca urgent de "crear oportunitats i de recuperar la convivència" a Espanya, que viu ara amb "una societat crispada", per "l'angoixa i la incertesa" que provoca la situació econòmica, però també per la corrupció i la falta d'exemplaritat, per la desigualtat i la impunitat, per "governants que amaguen la seva incapacitat de garantir un futur millor després del discurs de la por".

En aquesta situació, ha anomenat a "desterrar de la vida pública l'insult, la desqualificació i la por, per obrir un temps de tolerància i de respecte que permeti un diàleg fructífer entre tots". "L'única revolució que falta per fer a Espanya és la revolució del respecte", ha proclamat.

EL DIÀLEG, "NECESSITAT FUNCIONAL"

Sánchez ha apuntat que si "alguna cosa hi ha clara" ara és que en el panorama polític actual tots estan "obligats al diàleg", no com "imperatiu moral, sinó com una necessitat funcional".

"Els ciutadans no han substituït una majoria absoluta per una altra, els ciutadans han substituït una majoria absoluta per construir governs forts, estables, des del diàleg i l'acord", ha dit, per després recalcar que això exigeix "el reconeixement de la dignitat moral de l'adversari, el respecte a l'altre, escoltar a l'altre".

En definitiva, ha dit, exigeix "arriscar-se a un diàleg en que ningú sortirà igual que quan l'ha iniciat", perquè el diàleg, "quan és de veritat, exigeix assumir el risc de ser convençut". "Calen noves formes de valentia en la nostra societat, que requereixen més intel·ligència que la que cal per declarar inelegible moralment al contrari", ha avisat.

Però, al mateix temps que ha apel·lat a la necessitat de dialogar i parlar amb altres, Sánchez ha tret pit del "patrimoni polític" del seu partit, que no ha "avançat a collibè de gegants, sinó de dones i homes anònims, treballadors, que es van unir".

I ha reivindicat l'experiència del seu partit, que és "el més important de la història d'Espanya", hereu del "compromís de generacions i generacions d'espanyols amb la causa de la llibertat i la igualtat".

Ara, com a candidat a La Moncloa, s'ha compromès a seguir lluitant pels que han estat els objectius dels socialistes, posant en marxa polítiques que impulsin "el creixement just i la bona feina", que donin "oportunitats als joves, igualtat i seguretat a les dones, que protegeixin als que no tenen feina, que aixopluguin als qui no tenen casa, que cuidin als que no tenen salut, que donin visibilitat a la diversitat".

Ho farà, ha dit, des del diàleg però preservant la identitat del seu partit. "Els qui ens van precedir al PSOE van mantenir gelosament l'autonomia del nostre projecte, mai van subordinar la voluntat del nostre poble a una altra força ni a un altre interès més enllà de l'interès de la classe mitjana i treballadora", ha reconegut Sánchez, per, tot seguit, comprometre's a mantenir "l'autonomia" del projecte socialista per "lliurar-lo a les següents generacions tan lliure com ell l'ha rebut".

LIDERARÀ "UN CANVI SEGUR, VALENT I COHERENT"

Es tracta, ha dit, de que la "llum" de tot allò fet fins ara pel PSOE "il·lumini el camí" del que queda per aconseguir. "Anem a liderar un canvi segur i valent, coherent amb els nostres valors socialdemòcrates, un canvi que uneixi i en què es reconeguin tots els espanyols", ha dit.

Sense fer grans anuncis programàtics, Sánchez ha esbossat el seu 'model de país', per a una Espanya que "és més que un territori", perquè és "una idea d'igualtat, de llibertat, de fraternitat, una forma de conviure plurals i units". "Aquesta és la idea d'Espanya que tenim", ha recalcat.

Així, ha insistit en la necessitat de construir un país "entre totes les generacions i per a totes les generacions", que el primer que ha de fer és acabar amb l'atur i la corrupció, els dos "desafiaments" que s'ha compromès a "eradicar".

Sánchez s'ha mostrat convençut que hi pot haver una "recuperació diferent", amb un "creixement just que uneix mercat i democràcia, competitivitat i drets laborals, creixement i cohesió social", i que plantegi una "fiscalitat suficient i justa davant de les amnisties fiscals dels falsos patriotes, que confonen pàtria amb el seu patrimoni i s'ho emporten a paradisos fiscals".

En definitiva, ha dit, treballarà per una "economia per a la igualtat", que estigui "basada en el mèrit i la capacitat", el que exigeix "una política ferma davant dels poderosos".

I, en segon lloc, lluitarà per acabar amb la corrupció que "debilita tant els valors morals com els fonaments materials" del país, perquè posa "sota sospita" a totes les institucions polítiques. El que cal fer, ha dit, és no només demanar perdó i assumir responsabilitats, "que també", sinó "reaccionar".

"Jo sóc un polític net", ha afirmat Sánchez, que ha assegurat que no vol "rivalitzar sobre qui és menys corrupte", sinó que es bolcarà "des del Govern" per "prevenir, combatre i castigar amb contundència la corrupció". "No en tingueu cap dubte, mai em va tremolar ni em tremolarà el pols en el combat contra la corrupció", ha reblat.

NI NEGAR NO DILAPIDAR L'HERÈNCIA DE LA TRANSICIÓ

A més, Sánchez, que no ha esmentat a cap partit en la seva intervenció, ha carregat contra "el derrotisme" dels que pretenen "fer una esmena a la totalitat de la democràcia del 78" i ha recalcat que no està d'acord amb els qui pretenen "deshonrar" als pares per "honrar" als avis. "Anem a honrar als nostres pares millorant aquest llegat amb la seva reforma, no anem ni a negar-lo, ni a dilapidar-lo", ha conclòs.

El des d'avui candidat al Govern central ha reconegut que la tasca que té per endavant no és fàcil, però ha recalcat que administrarà la "confiança" rebuda "amb moderació, transparència i exemplaritat" per "reconduir la història d'Espanya al camí de prosperitat i convivència".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés