Publicat 6/12/2019 14:24:55 +01:00CET

Pedro Sánchez anuncia que la tercera reunió amb ERC serà dimarts a Barcelona

El president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, durant la sessió de constitució de les Corts per a la XIV Legislatura al Congrés dels Diputats, Madrid (Espanya), 3 de desembre del 2019..
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 6 des. (EUROPA PRESS) -

Els negociadors del PSOE, el PSC i ERC celebraran la seva tercera reunió per buscar un acord d'investidura dimarts vinent a Barcelona, segons ha avançat el president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, en conversa informal amb els mitjans de comunicació durant la celebració del 41è aniversari de la Constitució al Congrés.

Sánchez no ha pogut avançar si serà la definitiva, per la qual cosa tampoc no ha pogut afirmar si podrà intentar la investidura aquest desembre o caldrà esperar almenys fins al gener.

Fonts de la negociació precisen que si s'aconseguís un acord amb ERC que permetés celebrar la investidura al desembre només podria ser en la setmana del 16 de desembre. En cas contrari, caldria esperar al mes de gener.

El PSOE ha traslladat que és una qüestió de voluntat que ERC se sumi a l'acord, però que es té cura pel que fa a les dates perquè n'hi ha de claus al calendari per a l'independentisme i poden influir en la decisió que ha de prendre ERC.

Aquestes dates tenen a veure amb la vista que la justícia belga celebrarà el 16 de desembre sobre l'entrega a Espanya de l'expresident Carles Puigdemont; el dictamen del Tribunal de Justícia de la Unió Europea el 19 de desembre sobre la immunitat del president d'ERC, Oriol Junqueras, com a eurodiputat, i finalment el Congrés que el partit independentista celebrarà el dia 21.

Però passi el que passi amb aquestes decisions judicials, fonts del Govern espanyol confien que seran capaços de solucionar-les si dificulten d'alguna manera l'acord.

En el PSOE, hi ha qui argumenta que ajornar l'acord no beneficia cap de les parts, perquè el debat constant amb els mitjans de comunicació sobre les seves negociacions els desgasta tots dos.

LA NEGOCIACIÓ VA BÉ

Altres fonts de l'executiu central reconeixen que la negociació amb ERC "va bé" i ressalten que el fet d'asseure's en reunions consecutives és en si mateix molt rellevant. Malgrat les diferents sensibilitats existents a ERC, el Govern d'Espanya percep que en la negociació parlen amb una sola veu.

L'oferta que el PSOE ha traslladat a ERC es basa a canalitzar el diàleg entre el Govern espanyol i el Govern català en el marc de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat prevista en l'Estatut perquè, si fructifiquessin els acords, el diàleg encaixés legalment, expliquen les fonts consultades.

Els socialistes també s'obren a establir en paral·lel diverses taules de partits, tant a nivell autonòmic al Parlament --en aquest cas, ja existeix-- com a nivell estatal, amb un fòrum semblant constituït al Congrés o al Senat.

En la conversa amb la premsa, Sánchez considera encara llunyà el moment en què pogués plantejar-se una reforma de l'Estatut o la Constitució, però ha considerat que aquesta ha de ser la legislatura en què es canalitzi el conflicte a Catalunya.