Publicat 20/7/2019 10:38:55 +02:00CET

El PdeCAT presenta aquest dissabte un "procés participatiu" per influir en la reordenació de JxCat

David Bonvehí, PDeCAT
EUROPA PRESS

BARCELONA, 20 jul. (EUROPA PRESS) -

El PdeCAT presentarà aquest dissabte la seva pròpia proposta per organitzar-se i intentar influir en la reordenació de JxCat, que consistirà en un "procés participatiu" que volen que serveixi per aclarir com ha de dur-se a terme.

La proposta es farà durant el Consell Nacional que celebraran a partir de les 10.00 hores a l'Auditori Axa de Barcelona, en el qual també s'analitzaran els resultats de les eleccions generals, europees, municipals i els pactes aconseguits després dels comicis com es recull en l'ordre del dia previst.

Fonts consultades per Europa Press han explicat que el procés participatiu podria incloure diverses preguntes als associats per realitzar un debat en l'àmbit territorial --a través de les assemblees comarcals-- sobre com avançar i fer efectiva aquesta reordenació de l'espai.

Encara que mesos enrere s'especulava amb la possibilitat que el debat sobre aquesta reordenació es realitzés aquest juliol, finalment s'ha posposat a la tardor, encara que es desconeix encara com es materialitzarà.

Recentment, el president del PdeCAT, David Bonvehí, va defensar que JxCat "hauria de ser bastant semblat a la CDC dels primers anys", i va deixar clar que li agradaria no perdre ningú pel camí assegurant que l'únic requisit que posa perquè funcioni és que tot el partit se senti còmode, amb la qual cosa noms com el Marta Pascal, Carles Campuzano i Jordi Xuclà haurien de poder estar.

Bonvehí també és partidari que el PdeCAT no desaparegui, i ha de tenir-se en compte que el nom de JxCat és propietat del partit.

A l'espera del resultat del procés participatiu del PdeCAT, l'ex-
president de la Generalitat Carles Puigdemont ha de traslladar una proposta formal de reordenació, com es va acordar en la reunió que va mantenir setmanes enrere a Bèlgica amb el també ex-president de la Generalitat Artur Mas.

En aquest procés de reordenació també ha de tenir-se en compte el paper que pugui jugar la Crida Nacional per la República, que malgrat restar en letargia des de la seva fundació el 27 de gener d'aquest any, ha convocat una reunió el dimecres 24 de juliol amb els seus sectorials per fer propostes que guiïn en el camí cap a la independència i a la construcció de la república".

La voluntat és que la reordenació de JxCat estigui llesta abans que arribin les sentències del Tribunal Suprem als líders independentistes, malgrat que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha descartat la convocatòria d'eleccions com a reacció.

PACTES I LIDERATGES

El Consell Nacional del PdeCAT també analitzarà els pactes postelectorals després de la polèmica sorgida per l'acord entre JxCat i PSC a la Diputació de Barcelona, defensat per Bonvehí però que no és vist amb bons ulls per independents de JxCat, tampoc pel president de la Generalitat, Quim Torra.

La tensió per l'acord amb els socialistes se suma a les quals ja van generar els pactes que JxCat i ERC van teixir, respectivament, en diverses institucions, tals com a ajuntaments i consells comarcals.

Encara que en l'ordre del dia no es preveu parlar de futurs lideratges, en l'ambient del partit es respirarà una qüestió que serà font de tibantor entre els diferents sectors de JxCat.

Des de la direcció del PdeCAT s'aposta per perfils d'alcaldables, com el de l'ex-president de la Diputació de Barcelona i alcalde d'Igualada, Marc Castells; l'alcalde de Mollerussa Marc Solsona, sense descartar altres noms com el de l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la de Vic, Anna Erra.

De moment, el conseller d'Interior, Miquel Buch, és l'únic que ha manifestat la seva disposició a liderar el futur espai, però també hi ha altres noms que podrien pugnar per assumir aquesta responsabilitat com el de la consellera d'empresa i Coneixement, Àngels Chacón.

Els noms que avala Puigdemont són el de la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, i el de la número u a l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi.