Actualitzat 19/09/2018 17:07

El PDeCAT porta aquest dijous a votació al Congrés la supressió de l'Audiència Nacional

Entrevista al portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 19 set. (EUROPA PRESS) -

El PDeCAT sotmetrà a votació dijous en el ple del Congrés la supressió de l'Audiència Nacional, a la qual considera un tribunal més aviat "polític", successor, arriba a dir, dels tribunals franquistes i de la Inquisició, i l'existència de la qual creu que no té sentit després de la desaparició de la banda terrorista ETA.

Així es recull en una de les propostes de resolució que els independentistes catalans han presentat en el Congrés a la Memòria sobre l'estat, funcionament i activitats del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) corresponent a l'any 2016 i que es votaran en la sessió plenària.

En concret, el PDeCAT vol que el Congrés insti l'òrgan de govern dels jutges al fet que es posicioni a favor de la supressió de l'Audiència Nacional perquè creu que, en les circumstàncies actuals, després de la fi de la lluita armada d'ETA, està "més a prop" de ser un tribunal "polític" que un tribunal de l'Estat de Dret.

UNA COSA PRÒPIA DE LA INQUISICIÓ

És més, l'antiga CDC assenyala que "de vegades" l'Audiència Nacional duu a terme una tasca "continuadora" de "les funcions dels antics tribunals d'ordre públic, d'inquisició", segons diu el text registrat i recollit per Europa Press.

L'Audiència Nacional, creada el 1977, és un tribunal amb jurisdicció a tot el territori nacional i que centralitza la investigació de delictes especialment greus establerts per llei com el terrorisme, el narcotràfic a gran escala, els delictes de la Corona o la delinqüència organitzada l'àmbit d'actuació de la qual sobrepassa una comunitat autònoma.

Per això ve investigant tots els casos de terrorisme, tant d'ETA com de tall gihadista, l'activitat de les grans xarxes de narcotràfic, delictes econòmics que causen greu perjudici a l'economia nacional com ara Banesto o Bankia, i trames de corrupció molt ramificades com el cas Gürtel o les activitats del clan Pujol.

En relació amb Catalunya, i mentre el Tribunal Suprem s'ha ocupat de la investigació dels aforats pel referèndum il·legal de l'1 d'octubre, la jutge Carmen Lamela de l'Audiència Nacional s'ha encarregat de la causa que afectava els funcionaris i ha acabat processant per sedició, entre d'altres, l'excap dels Mossos d'Esquadra Josep Lluís Trapero.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés