Publicat 21/11/2019 12:00:56 +01:00CET

Pau Relat (Fira de Barcelona) diu que Toyo Ito tindrà un "paper" en l'ampliació de la Gran Via

El president de Fira de Barcelona, Pau Relat
EUROPA PRESS

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 21 nov. (EUROPA PRESS) -

El president de Fira de Barcelona, Pau Relat, ha assegurat aquest dijous que l'arquitecte japonès Toyo Ito tindrà un "paper" en l'ampliació del recinte de la Gran Via de la institució firal, que es preveu que estigui en funcionament el 2024.

"A Fira de Barcelona som gent amb sentit comú, i el sentit comú ens diu que ha de tenir un "paper", ha contestat Relat en el Fòrum Empresarial del Llobregat quan li han preguntat preguntat si Toyo Ito, que va dissenyar el recinte, tindrà alguna mena d'implicació en el projecte.

El 2003, l'arquitecte japonès va guanyar el concurs internacional de Fira de Barcelona per projectar el conjunt arquitectònic del recinte de la Gran Via, el seu entorn i les torres firals, unes instal·lacions que es van inaugurar oficialment el 2007.

L'arquitecte japonès també és l'autor del projecte de Museu Hermitage de Barcelona que es preveu construir a la Nova Bocana del Port de Barcelona.

El projecte d'ampliació del recinte de la Gran Via i el de renovació del recinte de Montjuïc suposaran una inversió de 380 milions d'euros i acabaran el 2024 i el 2029, respectivament, aquest últim any concident amb el centenari de la seva construcció.

Relat ha explicat que el cronograma de les obres depèn de Fira 2000, societat participada per la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat, la Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona.

En concret, el recinte Gran Via s'ampliarà 60.000 metres quadrats de manera que el 2024 aconseguirà 300.000 metres quadrats d'exposició: "És la dimensió mínima que necessitem per jugar en la Champions del món firal europeu".

Per la seva banda, la renovació del recinte de Montjuïc està vinculada a un "gran acord institucional", i obre l'espai a usos culturals i per a la ciutadania.

A més, a aquests recintes se sumarà la gestió del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), que Fira de Barcelona assumirà a partir del novembre del 2021 durant 25 anys.

Relat ha indicat que l'ampliació dels recintes ha d'anar lligada a un nou dimensionament del que necessitarà Barcelona en els propers 15-20 anys, l'ampliació de l'oferta de transport públic i l'adaptació del model hoteler: "No té sentit invertir 380 milions si no posem els mecanismes perquè la gent pugui venir i es pugui allotjar".

OPORTUNITATS

El president de Fira de Barcelona ha sostingut que el Brexit pot ser una "oportunitat espectacular" per a la institució, que podria captar esdeveniments que fins ara s'han celebrat a Londres.

També ha considerat una oportunitat la situació geoestratègica i geopolítica que ocupa Barcelona com un "espai neutral" en el conflicte entre els Estats Units i la Xina pel control de la tecnologia 5G.

En aquest sentit, ha afirmat que totes dues potències troben en el Mobile World Congress (MWC) l'espai neutral per a projectes que transformaran el món: "La nostra situació geoestratègica i geopolítica ens pot portar a tenir un paper rellevant en aquest assumpte".