Actualitzat 13/01/2016 15:47 CET

Patxi López espera diàleg i entesa perquè Espanya és plural i diversa

Patxi López, nuevo presidente del Congreso
EUROPAPRESS

Diu que cal saber "gestionar les discrepàncies" com ha passat en la Transició per buscar "el que uneix més que el que separa"

MADRID, 13 gen. (EUROPA PRESS) -

El nou president del Congrés, Patxi López, ha donat per inaugurada la XI Legislatura expressant el seu desig que estigui presidida pel diàleg i l'entesa, perquè "Espanya és plural en l'ideològic i és diversa en la forma d'entendre les identitats, però és davant de tot un projecte comú".

"Espanya no és un mapa ni una identitat, és el pacte ciutadà per la llibertat i pel progrés col·lectiu", ha afirmat López en el seu primer discurs davant dels 350 diputats que minuts abans han promès o jurat el seu càrrec, a qui ha cridat a ser "guardians i garants d'aquesta pluralitat i aquesta diversitat".

El nou president de la Cambra Baixa ha destacat a més que el rellevant d'aquesta primera sessió de la XI Legislatura és que "tots" els parlamentaris han "assumit" l'"acatament de les normes", que és el que els fa a tots "membres, partícips i companys de la mateixa democràcia".

"Tots els parlamentaris i parlamentàries ens hem reconegut mútuament iguals i igualment representants dels ciutadans i ciutadans d'Espanya", ha afirmat.

López, que ha donat un agraïment "sincer" en castellà i les llengües cooficials a tots els diputats, "hagin votat el que hagin votat", ha subratllat que, amb aquest reconeixement, el Congrés "es converteix en la representació de tota la societat espanyola, de tots els ciutadans".

I ha fet una crida a tots per defensar "dia a dia" la "conquista" de la llibertat i la democràcia, per les quals alguns en el passat "van donar el millor si mateixos, fins i tot la vida", i ha subratllat que "cap poder ha d'imposar-se a la ciutadania reunida al Congrés".

EN DEFENSA DE L'AUTONOMIA DE LA POLÍTICA

"A les nostres mans hi ha la responsabilitat de defensar l'autonomia de la política i l'autonomia de la voluntat ciutadana davant de qualsevol pressió externa a la repressió democràtica de la societat espanyola", ha afirmat.

El president del Congrés ha subratllat que a la Cambra hi ha diputats que defensen ideologies i polítiques diferents i també els qui "defensen diferents formes d'entendre la identitat", però ha recalcat que això és "l'essència mateixa de les societats lliures". "La pluralitat ideològica i la pluralitat d'identitats són la sang que alimenta una societat lliure i democràtica", ha recalcat.

Per això, ha posat èmfasi que "la discrepància i la crítica, però també el diàleg i l'acord, són els elements fonamentals de la vida política en democràcia". "Això és el que ens correspondrà desenvolupar i exercir aquí: dialogar, debatre i buscar enteses", ha explicat.

López ha recalcat que el "somni" de llibertat que van tenir ciutadans "de cada racó d'aquest país" els va unir per construir "l'època de més progrés i llibertat de la història" a Espanya i ha animat a repetir aquest esforç.

"Junts ara, com vam fer altres vegades importants del nostre passat recent, hem de saber gestionar les discrepàncies i buscar en totes les ocasions que sigui possible el que ens uneix més que el que ens separa", ha aprofundit.

"GUARDIANS I GARANTS DE LA PLURALITAT I LA DIVERSITAT"

Així, ha insistit en la necessitat d'entendre "molt bé" que el Congrés és "l'expressió d'aquesta pluralitat i d'aquesta diversitat del conjunt de la societat espanyola". És més, ha recalcat que els diputats han de ser "sobretot guardians i garants d'aquesta pluralitat i aquesta diversitat perquè la democràcia mateixa no sigui marginada".

El president del Congrés ha apuntat que Espanya ha de fer-se càrrecs de nous problemes d'aquest segle però també d'altres de "vells" que "ressorgeixen amb especial crueltat", com "la desigualtat insuportable entre els que tenen molt i els que no tenen res o gairebé res".

Per això, ha fet una crida a la Cambra a posar en marxa les reformes necessàries polítiques i institucionals per afrontar aquests problemes i donar resposta "al que de veritat esperen els ciutadans i ciutadanes del país".

Per això, ha demanat "col·laboració i compromís" a tots els diputats en nom de la Mesa acabada d'elegir, que "espera no defraudar la seva confiança i estar a l'altura del repte assumit col·lectivament".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés