Publicat 27/1/2014 12:13:26 +01:00CET

Patxi López avisa a crítics del PSC que hi ha qüestions del PSOE en què "no hi ha lloc per a indisciplines"

Patxi López
TVE

Critica el "no permanent" de Rajoy a Catalunya i demana un pla per a la societat catalana

BILBAO, 27 gen. (EUROPA PRESS) -

El secretari general del PSE, Patxi López, ha advertit als 'crítics' del PSC que hi ha qüestions del projecte del PSOE en les quals "no hi ha lloc per a indisciplines, ni "objeccions de consciència o insubmissions".

A més, s'ha mostrat crític amb la posició que el Govern de Rajoy manté respecte a Catalunya i ha reclamat un pla, "no per acontentar els nacionalistes independentistes, sinó la societat catalana".

En una entrevista a TVE recollida per Europa Press, ha afirmat que a Catalunya "no es pot estar en el no permanent, com fa el Govern del PP", sinó que cal un pla "per a la societat catalana, per seure a parlar".

Per a López, cal veure "quins són els seus problemes" o "quins greuges senten" per com "entre tots" es poden solucionar "per seguir convivint i vivint junts".

"I si el problema està en el seu finançament, la seva singularitat, en les seves competències, parlem tranquil·lament per veure com donem respostes a això, i no portar la societat a carrerons sense sortida", ha dit.

Segons el parer del dirigent socialista, no caldria tenir un pla "per acontentar els nacionalistes independentistes" sinó "per a la societat catalana".

"Per dir a la societat catalana que hi ha un model en el qual volem viure junts i compartir junts el destí", ha explicat.

Segons el parer de López, "hi ha un model", el federal, en què es poden resoldre i corregir els problemes existents a Catalunya. "Però, allò fonamental és començar a parlar, i no és negar el diàleg, com hem vist", ha aconsellat.

Des del seu punt de vista, actualment i respecte a la qüestió catalana, "sembla que hi ha dos governs que es donen l'esquena, que busquen més l'enfrontament i el xoc de trens".

El màxim dirigent del PSE s'ha mostrat convençut que els socialistes "aporten aquest espai per al diàleg i per a l'entesa" i que a Catalunya ja "s'està obrint aquest espai que alguns van anomenar la tercera via".

El model federalista que proposa la seva formació recolliria, segons paraules seves, "la singularitat de Catalunya, de País Basc o l'andalusa" sense privilegis, perquè recolliria els "principis bàsics de llibertat, el d'igualtat i el de solidaritat". "Però la igualtat no vol dir que no hi pugui haver singularitats", ha dit.

CRÍTICS DEL PSC

Aquest és, per ell, el projecte del PSC, "acordat amb el conjunt del PSOE" al 'Document de Granada', tot i que "sembla que hi ha gent" a la formació catalana "que sembla que no està d'acord amb això".

"Per mi hi ha coses que formen part del nucli d'un projecte del partit sobre les quals no hi pot haver ni objeccions de consciència ni insubmissions a l'hora de defensar-lo", ha manifestat.

Així, ha al·ludit als seus tres companys del partit a Catalunya que van votar al Parlament a favor del traspàs de la competència per fer una consulta, pel que han estat suspesos dels càrrecs de representació al grup socialista i al partit.

Segons Patxi López, ell hauria actuat de la mateixa manera que els dirigents del PSC. A més, ha insistit que "hi ha qüestions que són tan fonamentals" per al projecte polític socialista que "no hi ha lloc per a indisciplines en aquest sentit".

Ha recordat, alhora, que el "recorregut" que ara s'ha emprès a Catalunya ha tingut també "el seu recorregut legal" i el Congrés dels Diputats va rebutjar la iniciativa. "Es va tornar al País Basc i no va passar absolutament res. Ibarretxe va convocar unes eleccions i va perdre el Govern del País Basc", ha dit.

Per aquesta raó, ha considerat que si a Catalunya els socialistes són "capaços" de defensar un projecte que uneixi i integri totes les sensibilitats, "potser no en un termini molt curt, però avalar a qui està portant la societat a un carreró sense sortida, no hauria de tenir molt de futur".