Publicat 27/11/2015 14:45

Patronals i sindicats signen l'AIC per donar estabilitat a la negociació col·lectiva fins al 2017

Pimec critica la presència de Fepime i aquesta retreu que generi conflictes

BARCELONA, 27 nov. (EUROPA PRESS) -

Les patronals Foment del Treball, Fepime i Pimec, i els sindicats CCOO i UGT de Catalunya han signat aquest divendres l'Acord Interprofessional de Catalunya (AIC) 2015-2017, que pretén establir les bases per a la negociació de convenis fins al 31 de desembre del 2017.

A l'acte de firma de l'acord, que ha tingut lloc a la seu del Tribunal Laboral de Catalunya (TLC), han participat el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà; el de Pimec, Josep González; la de Fepime, María Helena de Felipe; i els secretaris generals de CCOO i UGT de Catalunya, Joan Carles Gallego i Josep Maria Àlvarez, respectivament.

L'AIC 2015-2017 estableix orientacions, recomanacions i criteris a l'hora de negociar els convenis col·lectius, i aborda qüestions com la ultraactivitat, la inaplicació de les condicions establertes en els convenis, els criteris sobre subcontractació, la flexibilitat, la igualtat de gènere, l'absentisme i la salut laboral, entre d'altres.

Pel que fa als criteris salarials, l'acord recomana que els increments es basin en la realitat i situació general i de cada sector i empresa, "superant aquell llarg període que s'han fixat mitjançant procediments i criteris excepcionals", però no estableix cap rang de percentatges de pujada de sous que serveixi de base, com sí fa l'acord de negociació col·lectiva estatal.

Tots els signants han coincidit a afirmar que aquest acord ha d'impulsar un marc català de relacions sociolaborals propi, que tingui en compte la realitat de Catalunya, i han destacat que el pacte preveu la creació d'un Observatori de la conjuntura econòmica de la negociació col·lectiva.

El secretari general d'UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, ha afirmat que aquest acord servirà per agilitar la negociació col·lectiva, ja que ha lamentat que els últims anys ha estat "parada o gairebé parada".

El seu homòleg a CCOO, Joan Carles Gallego, ha subratllat que amb aquest pacte s'està "interferint" en la reforma laboral, ja que es recupera la voluntat que siguin les parts els qui abordin els problemes concrets i busquin solucions acordades i no de manera unilateral.

El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ha considerat que aquest acord "marcarà les bases de les relacions laborals i servirà per millorar la competitivitat, la productivitat, la qualitat de la feina i garantirà la necessària pau social", i ha subratllat la necessitat que patronals i sindicats treballin conjuntament com han fet els últims anys.

El president de Pimec, Josep González, ha coincidit a considerar que l'AIC serà una bona eina per ajudar a sortir de la crisi i millorar la competitivitat de les empreses, i ha assenyalat que, "tot i que no resoldrà tots els problemes, pot ajudar a fer part del camí".

Des de Fepime, María Helena de Felipe ha destacat que la firma d'aquest acord suposa una doble satisfacció per a l'organització, perquè és el resultat de l'esforç, compromís i responsabilitat dels participants i perquè és el primer AIC que firma la patronal, representant de les pimes d'aquí a Foment del Treball.

CONFLICTE ENTRE PATRONALS

Pimec i Fepime han evidenciat el conflicte i el malestar que existeix entre les dues patronals, amb retrets encreuats durant els discursos dels seus representants.

González, que ha estat el primer a parlar, ha manifestat el seu desacord amb la participació de Fepime a l'acord, ja que ha considerat que "no té la legitimitat legal necessària" al no tenir la consideració de 'entitat més representativa' després de l'anul·lació a l'estiu per part del Govern després de les demandes judicials de Pimec.

"Hem acceptat la seva presència per no perjudicar l'acord, però això no vol dir que aprovem la seva participació", ha afegit González, que ha recordat que Fepime no ha acreditat ni justificat mai la seva representativitat.

Per la seva banda, De Felipe ha respost assegurant que Fepime treballa per representar les pimes i "no té temps d'entrar en els conflictes que obre Pimec".

González ja va avançar en una entrevista d'Europa Press que pretén impugnar la presència de Fepime a l'AIC i, en declaracions als mitjans, ha explicat que els advocats de la patronal estan estudiant quina és la millor forma d'actuar en aquest sentit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés