Publicat 27/11/2015 07:33

Patronals i sindicats signen aquest divendres l'Acord Interprofessional de Catalunya

BARCELONA, 27 nov. (EUROPA PRESS) -

Les patronals Foment del Treball, Fepime i Pimec, i els sindicats CC.OO. i UGT de Catalunya signaran aquest divendres al migdia l'Acord Interprofessional de Catalunya (AIC) 2015-2017, que tindrà vigència fins al 31 de desembre de 2017.

El text assenyala que les parts signants consideren que la concertació social i la negociació col·lectiva "constitueixen els mecanismes més idonis per aconseguir un sistema de relacions laborals eficaç, flexible, equilibrat, permeable a les adaptacions necessàries en els sectors i les empreses, i que garanteixi la pau social".

L'AIC 2015-2017 estableix orientacions, recomanacions i criteris i desenvolupa matèries com l'estructura de la negociació col·lectiva a Catalunya, el Tribunal Laboral de Catalunya i l'Observatori de la conjuntura econòmica de la negociació col·lectiva.

També aborda qüestions com la ultraactividad, la inaplicació de les condicions establertes en els convenis col·lectius, les comissions paritàries dels convenis col·lectius, els criteris sobre subcontractació i descentralització productiva, la flexibilitat, la responsabilitat social, la igualtat de gènere, l'absentisme i la salut laboral, entre d'altres.

CONFLICTE PATRONALS

L'acte de firma tindrà lloc a la seu del Tribunal Laboral de Catalunya i tindrà la participació del president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà; la presidenta de Fepime, María Helena de Felipe; el president de Pimec, Josep González; i els secretaris generals de CC.OO. i UGT de Catalunya, Joan Carles Gallego, i Josep Maria Àlvarez, respectivament.

Pimec ha manifestat la seva inconformitat respecte a la presència de Fepime a l'acord, i ha anunciat que la impugnarà.

En una entrevista d'Europa Press, el president de Pimec, Josep González, ha explicat que la patronal se sumarà a l'acord perquè no vol perjudicar-lo, però es reserva el seu dret a impugnar la presència de Fepime, ja que considera que és "lògic" tenint en compte que la Generalitat ha anul·lat el seu caràcter d'entitat més representativa perquè considera que forma part de Foment del Treball.

"Si s'ha anul·lat la representativitat de Fepime, amb bona lògica no té perquè formar part de les entitats que són més representatives", ha manifestat.

González ha considerat que la insistència de Foment del Treball de mantenir a Fepime a l'AIC suposa una "desconsideració" a la decisió de la Generalitat, i ha lamentat també que els sindicats --CC.OO. i UGT-- no s'hagin posicionat en aquesta qüestió.

"Si la Generalitat ha anul·lat a algú, tots els altres haurien de respectar aquesta decisió. Qui es senti perjudicat que impugni, però els agents socials haurien de ser respectuosos amb les decisions que presa el Govern a qui el presentarem l'acord", ha argumentat.

El líder de Pimec ha augurat que aquest conflicte és una "qüestió de temps", ja que ha considerat que la Generalitat, i han estat conseqüent amb la decisió que ha pres, hauria de rebutjar que Fepime estigui present a l'AIC.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés