Publicat 18/11/2019 17:25

Patronals, sindicats i entitats del sector social demanen al Govern catal més pressupost: "És urgent"

Taula unitria de patronals, sindicats, entitats i collegis dels serveis a les persones.
EUROPA PRESS

Reclamen destinar el 2% del PIB als serveis a les persones davant del "tsunami demogrfic"

BARCELONA, 18 nov. (EUROPA PRESS) -

Dotze patronals, sindicats, entitats socials i collegis professionals del sector social i d'atenció a les persones de Catalunya s'han unit per reclamar al Govern catal més recursos per als Pressupostos del 2020 amb l'objectiu de revertir urgentment la "infrafinanciació crnica" que pateixen des de fa més de deu anys, en una taula unitria que ha fet públic aquest dilluns un manifest.

Reclamen un 2% del PIB davant del 0,5% que es destina actualment al sector, que integra serveis com els de dependncia, persones grans, infncia, menjadors escolars, discapacitat i salut mental, entre d'altres: "Aix ja no té espera, és urgent", ha afirmat la secretria de Polítiques Socials d'UGT, Enriqueta Durán, en roda de premsa.

Alerten que cada vegada han d'atendre més persones, i que ni tan sols es veuen recuperats de les retallades de la crisi del 2008: "En el cas de la gent gran, ve un tsunami demogrfic molt gran, i estem advertint l'administració que no hi ha prou recursos per atendre'l", segons la presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (Acra), Cinta Pasqual.

El manifest reclama assegurar la cobertura del que són drets socials, així com la qualitat de l'atenció, la sostenibilitat dels serveis i la millora de les condicions laborals dels professionals, que alerten que s'han vist afectats per la manca de recursos, en un sector en el qual el 75% dels treballadors són dones.

També veu necessari una revisió a fons del model actual per "avanar en una cartera de serveis socials i d'atenció a les persones innovadora" que s'adapti a la realitat canviant, així com assegurar la qualitat i la transparncia en la gestió dels serveis públics, i que es compleixi el Codi de bones prctiques de contractació pública en el sector que van signar el 2015.

Aposten per l'equiparació de condicions laborals de tots els professionals, independentment que els serveis tinguin gestió directa pública o externalitzada a entitats o empreses, com la que té el Sistema sanitari d'utilització pública (Siscat): "Una gerocultora d'un centre públic cobra uns 600 euros més que una en una entitat de gestió delegada" al mes, ha criticat Durán.

La taula ha concls que una correcta inversió en el sistema de serveis a les persones revertir en la millora de les condicions laborals, i "possibilitar aconseguir en les taules de negociació collectiva l'objectiu compartit de no tenir cap salari per sota dels 14.000 euros" anuals, diu el text.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés