Publicat 12/2/2019 18:41:59 +01:00CET

El Parlament votarà aquest dimecres si rebutja els indults als presos sobiranistes

El Tribunal Suprem inicia avui el judici al "procés"
Pool

JxCat i ERC demanen que comparegui Cunillera per la detenció dels alcaldes a Girona

BARCELONA, 12 febr. (EUROPA PRESS) -

La Comissió d'Assumptes Institucionals (CAI) del Parlament votar aquest dimecres una proposta de resolució de Cs que demana rebutjar "la tramitació i concessió de l'indult o qualsevol altra mesura que suposi un privilegi als responsables del cop a la democrcia coms a Catalunya", en referncia als presos sobiranistes jutjats al Tribunal Suprem.

La iniciativa també demana al Govern de Catalunya que defensi el principi d'igualtat de tots els ciutadans davant de la llei i "exigeixi eliminar qualsevol indici d'impunitat en el comportament dels responsables polítics", perqu consideren que han de respondre davant dels tribunals pels seus possibles delictes com qualsevol altre ciutad.

A més, insta l'Executiu de Quim Torra a "considerar i exigir el principi bsic de la separació de poders", i rebutjar qualsevol ingerncia del Govern catal en l'actuació del poder legislatiu.

En una altra resolució 'sobre la condemna del cop a la democrcia dels dies 6 i 7 de setembre del 2017', Cs vol que la CAI expressi el seu rebuig a l'"intent de cop a la democrcia" d'aquests dies, i declari que les lleis i les sentncies judicials concerneixen tots els ciutadans i que ningú n'est per sobre.

Així mateix, reclama que el Parlament es comprometi a respectar les normes democrtiques i les sentncies dels tribunals, i que exigeixi que "es restauri el seu lloc institucional i la seva dignitat com a mxim rgan de representació dels catalans", perqu creuen que els grups independentistes estan impedint el funcionament normal de la Cambra.

En l'ordre del dia de la comissió també consta el debat i la votació d'una proposta del PSC-Units que reprova el Govern "per la seva manifesta incapacitat i falta de voluntat política de defensar les institucions catalanes i la seva imatge corporativa" davant d'rgans com el Consell per la República, que, segons els socialistes, intenten usurpar les funcions de la Generalitat.

Així, demana al Govern de Catalunya activar tots els seus mecanismes per defensar les institucions de la Generalitat i el Parlament "davant de qualsevol actuació orientada a intentar usurpar la legitimitat i representativitat del sistema institucional de la Generalitat".

SOLLICITUDS DE COMPAREIXENA

En la CAI es votaran diverses sollicituds de compareixena dels grups, entre les quals destaquen la petició de JxCat i ERC perqu la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, comparegui davant de la comissió sobre la detenció de dos alcaldes de la CUP i diversos activistes independentistes a Girona el 16 de gener.

La comissió decidir si crida a comparixer el delegat del Govern catal a Madrid, Ferran Mascarell, i el viceconseller de la Presidncia pel Desplegament de l'Autogovern, Pau Villria, per informar sobre l'activitat dels rgans que encapalen, com demana el PSC.

Cs també vol que Villria comparegui i sollicita que declarin la directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, Maria ngels Barbar, sobre l'ús de dades dels ciutadans per l'1-O i el director de l'Oficina de Drets Civils i Polítics, Adam Majó, sobre les funcions d'aquesta oficina.

CONSELL AUDIOVISUAL DE CATALUNYA

Un altre dels punts de l'ordre del dia de la comissió és el nomenament de la ponncia de la proposició de llei de modificació de les normes de la Coorporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) que van presentar tots els grups de manera conjunta.

La proposta modifica el mecanisme d'elecció d'aquest rgan i estableix que tant els membres del govern del CAC com del Consell de Govern de la CCMA s'escullin per dos teros del Parlament i a proposta, com a mínim, de tres grups parlamentaris.