Publicat 09/04/2019 18:41CET

El Parlament votar aquest dijous una moció que demana rebutjar l'unilateralitat i el 155

El Parlament votar una moció dels comuns que demana rebutjar l'unilateralitat
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

BARCELONA, 9 abr. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament que se celebrar aquest dimecres i dijous votar una moció dels comuns que demana rebutjar la via unilateral i l'aplicació de l'article 155 de la Constitució "com una manera de resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya".

La iniciativa demana al Govern catal impulsar "una agenda de canvi catalana que sigui un element clau sobre el qual pivoti el dileg" de la Generalitat amb l'Estat per avanar en democrcia i blindar els drets socials.

Defensa que aquesta agenda ha de basar-se en diversos punts, entre els quals hi ha la renúncia a la via unilateral i al 155, i la garantia de la presncia de Catalunya en els organismes europeus i internacionals.

També consideren que ha de contenir l'avan cap a un nou escenari de dileg que sorgeixi de dos principis fonamentals: "la desjudicialització de la política, i per tant, la llibertat dels presos polítics"; i reconixer que només hi haur una solució política al conflicte des de la lgica de la bilateralitat i el respecte al principi democrtic, expressat en un referndum pactat i amb garanties.

Aquesta moció es votar aquest dijous, igual que la resta de mocions que presenten els grups, entre les quals en destaca una d'ERC que demana al Govern central i a la Generalitat condemnar els "abusos comesos contra els pobles originaris durant la conquesta i els tres segles de colonialisme", així com assumir des de Catalunya les responsabilitats que es derivin del passat.

SESSIÓ DE CONTROL

Com és habitual, el ple comenar aquest dimecres a les 10.00 hores amb la sessió de control al Govern catal i al president de la Generalitat, Quim Torra, i posteriorment la cambra votar si valida o rebutja el decret del Govern que concedeix un suplement de crdit de 814 milions d'euros als Pressupostos 2017 (prorrogats el 2019) per atendre noves despeses, com les relacionades amb els augments salarials dels treballadors públics i el retorn del 40% de la seva paga extra del 2013.

La Junta de Portaveus de la setmana passada havia acordat que en aquest ple també es votés el decret de mesures urgents per millorar l'accés a l'habitatge, per el Govern ha anunciat aquest dimarts que ha decidit retirar del ple aquest decret per una manca de suports.

En l'ordre del dia també s'inclouen els debats a la totalitat de dues proposicions de llei: una de JxCat, ERC, el PSC-Units i els comuns per crear l'Agncia de Patrimoni Natural i la Biodiversitat, a la qual cap grup ha presentat una esmena de retorn, per la qual cosa continuar la seva tramitació parlamentria, i una altra de Cs de "mesures per a la prevenció i el tractament del maltractament infantil", que JxCat i ERC han esmenat.

A més, els grups presentaran interpellacions als consellers i s'elegiran els sis membres de la Junta de Govern del Memorial Democrtic, un de la trentena d'organismes, els membres dels quals són triats per la cambra a proposta dels grups i que estan pendents de renovar.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés