El Parlament votarà aquest dijous cridar a comparèixer Ábalos pel bloqueig de l'Open Arms

Publicat 13/2/2019 18:05:21CET
El ministre de Foment, José Luis Ábalos
EUROPA PRESS

Cs planteja que la Cambra condemni la "dictadura" de Maduro a Veneçuela

BARCELONA, 13 febr. (EUROPA PRESS) -

La comissió d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència del Parlament votarà aquest dijous si crida a comparèixer el ministre de Foment, José Luis Ábalos, per explicar per què "s'ha impedit" que el vaixell Open Arms pugui salpar del Port de Barcelona per dur a terme tasques de rescat i ajuda humanitària al Mediterrani.

Així ho demanen conjuntament JxCat, ERC, els comuns i la CUP, segons consta en l'ordre del dia de la sessió de la comissió que començarà a les 15.00 hores.

Aquests grups s'han mostrat molt crítics en les darreres setmanes, després que el 14 de gener el Govern central va impedir salpar l'Open Arms perquè considera que en altres operacions s'ha incomplit la normativa internacional que obliga a desembarcar els rescatats al port segur més proper.

Els mateixos grups també han presentat una sol·licitud perquè el director de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, comparegui perquè informi "sobre les polítiques migratòries relacionades amb les tasques de rescat i ajuda humanitària" al Mediterrani.

NICOLÁS MADURO

Un altre punt de l'ordre del dia és el debat i la votació d'una proposta de resolució de Cs que demana que el Parlament condemni "la dictadura del règim de Nicolás Maduro a Veneçuela, que està causant una crisi econòmica, política i humanitària i que està expulsant milions de veneçolans del seu país".

La iniciativa també insta el Govern català a impulsar "un pla d'acolliment específic" per a les persones que han abandonat Veneçuela i resideixen a Espanya, i establir les mesures necessàries perquè els pensionistes veneçolans que viuen a Catalunya puguin accedir als serveis socials.

Aquesta resolució va ser registrada a la Cambra el 14 de novembre, per la qual cosa no fa referència a la crisi política que viu Veneçuela després que fa tres setmanes Juan Guaidó es va autoproclamar president interí del país.

Durant la comissió també es votarà una iniciativa d'ERC que reclama al Parlament exigir l'alliberament de l'expresident del Brasil Lula da Silva i defensa "el dret del poble brasiler a elegir els seus propis representants".